Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalara yer verdi. 

BM'in öncülük edeceği çözüm süreci kalıcı olur
Rusya ve Türkiye'nin garantörlüğünde ateşkes ilan edilmesinin ardından barış görüşmeleri Kazakistan'ın Astana kentinde yapılacak. Bu yaşanan gelişme üzerine Mark Toner, Suriye'de kalıcı barışın sağlanması için BM öncülüğünde bir çözüm aranması gerektiğini söyledi. 

PYD barış görüşmelerinde masada olmalı
Toner, "PYD savaşta varlığı olan bir grup. Suriye’deki çözüm arayışlarında da seslerinin duyulması gerekiyor. Bize göre, bir noktada bu sürecin bir parçası olmak zorundalar" diye konuştu.

ABD’nin PKK’yı terör örgütü olarak gördüğünü fakat PYD’yi aynı şekilde değerlendirmediğini belirten Toner, kendilerine silah desteği vermediklerini, yalnızca taktiksel destek sağladıklarını söyledi.

DHA’nın aktardığı habere göre; Toner, "Eğer PYD, PKK değilse neden onlara silah vermiyorsunuz" sorusunu da şöyle yanıtladı: "YPG IŞİD’e karşı önemli ve etkili bir güç. Türk hükümetinin PYD ile duyarlılığını göz önünde bulunduruyoruz."