ABD ve dünyada ırsal eşitliğin savunucusu olaran tanınan Martin Luther King'in anısına Amerika'da Ocak ayının üçüncü pazartesi ulusal bazda resmi tatil olarak ilan edilmişti. 

Amerika'da federal tatil olan ve Afrika-Amerikalı bir kişinin anısına olan tek anma günü olmasının yanında sadece dört tane bulunan tek bir bireye adanmış (ve federal tatil olan) anma günlerinden biridir.

Martin Luther King Kimdir?
Siyahi bir Amerikan vatandaşı olan Martin Luther King, ırkıçılığın en yoğun yaşandığı dönemde ABD'de ırsal eşitliğin savuncusu olarak sembol isimler arasında yer almıştır.



Hayatı ve amacı uğruna birçok fedekarlık yapan Martin Luther King'in hayatını anlatan birden fazla film vardır. 

I Have a Dream
King, belki de en çok 1963 yılında "İş ve Özgürlük İçin Washington'a Yürüyüş" sırasında Lincoln Anıtı önünde yaptığı "Bir Hayalim Var" konuşmasıyla ünlüdür.
Bir gün, dört çocuğumun da derilerinin rengi ile değil de kişilikleri ile yargılanacağı bir ülkede yaşayacaklarına dair bir hayalim var.
—  Martin Luther King
, I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the colour of their skin, but by the content of their character.


Ölümü

King, 4 Nisan günü öğleden sonra saat 6'da Memphis'teki Lorraine Motel'in balkonunda uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Motel odasındaki arkadaşları silah seslerini duyunca balkona koştu ve King'i boğazından vurulmuş şekilde buldular. Saat 7:04'de St. Joseph's Hastanesinde öldü. Suikast, 60'dan fazla şehirde isyanların çıkmasına neden oldu. 5 gün sonra, ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, yas ilan etti. Aynı gün 300,000 kişilik bir kalabalık cenazesine katıldı. Başkan yardımcısı Hubert Humphrey, Başkanı temsilen cenazeye katıldı.
King'in öldürülmesinden 2 ay sonra, kaçak mahkum James Earl Ray İngiltere Heathrow Havalimanında sahte pasaportla İngiltereyi terk etmek isterken yakalandı. Ray kısa süre içinde ABD'ye iade edildi. Ray, King'in öldürülmesiyle suçlandı ve suikastı 10 Mart 1969 tarihinde itiraf etti. (Ray 3 gün sonra bu itiraftan geri döndü.) Ray, 99 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Kaynak: Vikipedi