Donald Trump'ın başkanlık seçimini kazanmasıyla birlikte küresel ekonomi adeta yerle bir oldu. Dolar 3.22'ye yükselirken Türk lirası 1981'den beri en düşük seviyede yer aldı.

TRUMP KAZANDI!

Dolar/TL ABD'de seçimlerin tahminlerin aksine Trump'ın ipi göğüslemesiyle etmesiyle illikit piyasada tarihi zirve olan 3.30'u gördükten sonra 3.22 civarında işlem görüyor.

ABD'de başkanlık seçimini Demokrat aday Hillary Clinton'un kazanma ihtimali, son yapılan Reuters/Ipsos States of the Nation anketine göre yüzde 90 olarak görünüyordu.

HILLARY KAYBETTİ
Cumhuriyetçi aday Donald Trump, favori Demokrat Parti adayı Hillary Clinton karşısında seçimi önde götürdü. 274 delegeye ulaşan Trump ABD başkanı seçildi.Trump'ın seçimleri kazanabilmesinin giderek gerçekleşmeye yaklaşması ise küresel piyasalarda sert hareketlere ve riskten kaçışa neden oldu.

"FED FAİZ ARTIRMAYACAK"
Yatırımcılar ipuçlarını verdiği politikalar nedeniyle Trump'ın başkan olması halinde küresel ekonomi ve ticaretin yavaşlayacağından ve Fed'in uzun zamandır beklenen Aralık ayı faiz artırımından kaçınabileceğinden endişeleniyorlar.

Uluslararası ilişkiler, ticaret ve sosyal alanda sıradışı politikalar izleyeceğinin ipucunu veren ve rakibine kıyasla daha deneyimsiz olan Trump, getirmesi muhtemel belirsizlik nedeniyle piyasalarda endişe yaratıyor.

Asya borsaları yüzde 3.5 düşerken, ABD'nin S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 5 kayıpla taban oldu. İngiltere Fransa Almanya borsalarının ise yüzde 4'ün üzerinde kayıpla açılması bekleniyor. Dolar yen karşısında yüzde 3 değer yitirirken, altın ise yüzde 4'ün üzerinde değer kazandı.

MEKSİKA PESOSU DİBE VURDU
Gelişen piyasa para birimler de sert düştü. Trump'ın seçilme olasılığının barometresi olan Meksika pesosu, yüzde 11'e yakın kayıpla son sekiz yılın en sert düşüşünü göstererek tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Donald Trump, başkan olması durumunda Meksika sınırına gerçek bir duvar öreceklerini açıklamıştı.

Güney Afrika randı da yüzde 4'ü aşan düşüşle dört haftanın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

BORSALAR ÇAKILDI
Asya borsaları yüzde 3.5 düşerken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde yüzde 5'e yakın kayıp oldu. İngiltere Fransa Almanya borsalarının ise yüzde 4'ün üzerinde kayıpla açılması bekleniyor.

ALTIN FIRLADI
Altın fiyatlarında sert yükseliş yaşandı. Altının ons fiyatı yüzde 4 yükselerek 1327 dolara fırladı.

PETROL GERİLEDİ
Yatırımcıların güvenli liman varlıklara yönelmesine paralel olarak petrol fiyatları geriledi. ABD ham petrolü yüzde 3 düşüşle 43,62 dolara, Brent petrolü yüzde 2,6 düşüşle 45 doların altına indi

Kaynak: Sabah