Milli Mücadele'yi teşkilatlandırmak için 19 Mayıs 1919 günü Samsun'a çıkan Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, 3 Temmuz 1919'da geldiği Erzurum'da Cumhuriyet Caddesi üzerinde Dr. Tayyip Cinisli'ye ait olan ve o dönem 15'inci Kolordu'ya kiralanan konakta kaldı. Kazım Dirik ve Rauf Orbay'ın da kaldığı Müfettişlik Karargahı olarak kullanılan bu tarihi binada Mustafa Kemal, 8 Temmuz 1919'da müfettişlik görevi ve askerlik mesleğinden istifa etti.

Milli Mücadele'nin başlatılması için önemli kararların alındığı tarihi konağı ve içinde bulunduğu alanı 1999 yılında büyük para ödeyerek satın aldıklarını belirten Hasan Torun, binanın sahipsiz olmadığını söyledi. Torun şöyle konuştu:

"7 katlı bina yapmak için burayı satın aldık. O zaman tapuda herhangi bir şerh yoktu.  2- 3 ay sonra ruhsat almak için gittiğimiz belediye bizi Anıtlar Yüksek Kurulu ve Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderince binanın tarihi eser olduğunu öğrendik. O günden beri nereye başvurduysak bina için bir şey yapamadık. Dönemin İl Özel İdare Genel Sekreteri Selami Altınok ile görüştüm, gelip binayı inceledi ancak yine sonuç alamadık. En son geçen yıl, Yalçın Topçu Kültür ve Turizm Bakanı olduğu dönemde kendisi ile görüştüm. Müracaatlarımız yaptık, Anıtlar Kurulu'ndan çağırdılar, dilekçemiz alındı. Buranın istimlak olmasında herhangi bir sakınca yok denildi. Büyükşehir Belediyesi'ne gelince iş yine tıkandı. Bize ikinci etap istimlakta ele alınacağı söylendi. Asıl mağdur biz olduk. Tarihi eser olan bu binanın istimlak edilerek alınmasını istiyor ve bekliyoruz."