FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in talimatı doğrultusunda 15 Temmuz 2016 akşamı başlatılan girişim vatandaşlar ve güvenlik güçlerinin direnci ile püskürtülmüştü.

Aradan geçen 10 ay sonunda darbe davası görülmeye başlandı. İddianamede Fetullah Gülen için yöneltilen suçlar ise şöyle sıralandı, 

1- Anayasayı İhlal
2- Cumhurbaşkanı'na Suikast
3- Yasama organını ortadan kaldırmaya teşebbüs
4- Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs
5- Silahlı Örgütü Yönetmek
6- Askeri Komutanlıkların Gasbı
7- Kasten Öldürme
8- Kasten Öldürmeye Teşebbüs
9- Mala Zarar Verme
10- Kamu Malına Zarar Verme
11- Genel Güvenliğin Kasten Tehlikeye Sokulması
12- İbadethanelere Zarar Verme
13- Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma

İddianamede FETÖ'nün kuruluşu ve amacı hakkında şu ifadelere yer verildi,

Örgütün Kuruluşu:
Erzurum-Pasinler-Korucuk köyü nüfusuna kayıtlı Ramiz ve Rabia oğlu 27.04.1941 doğumlu Fetullah GÜLEN, 1958 yılından itibaren çeşitli illerde imam ve vaiz olarak görev yapmıştır. 1970'li yıllara kadar Yeni Asya Grubu içerisinde yer alan Fetullah GÜLEN bu tarihten sonra İzmir Kestane Pazarı Kur'an Kursu'nda görev yaptığı dönemde çevresinde, bulunan arkadaşları ile dini motifleri de kullanmak ve istismar etmek suretiyle örgütünün çekirdek kadrosunu oluşturarak müstakil hareket etmeye başlamış, faaliyetlerini daha ziyade 13-18 yaş grubundaki öğrenci ve genç kesim üzerinde yoğunlaştırarak, teyp, video kasetlerine çekilen vaaz ve konuşmaları, sohbet toplantıları ve özellikle yaz kamplarında görüşlerini ulaştırdığı sempatizan grubu ile kendi adı ile anılan örgütünü kurmuştur. Özellikle 1990'lı yılların başından itibaren yurt dışına da açılmaya başlayan yapı, zaman içerisinde hayatın doğal akışına aykırı şekilde dünya genelinde 160 ülkede faaliyet gösterir hale gelmiştir.

Örgütün Amacı:
Kuruluş yıllarından itibaren toplumun dini duygularını suiistimal ederek, "Himmet" adı altında topladığı finans ile yurt içi/yurt dışında faaliyete geçirdiği eğitim müesseseleri üzerinden amaç ve ilkeleri doğrultusunda yetiştirdiği öğrencilerini, elde ettiği finans ve siyasi gücünü, örgütsel menfaat ve ideolojisi çerçevesinde kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tüm Anayasal kurumlarını (yasama, yürütme, yargı erklerini) ele geçirmek, aynı zamanda uluslararası düzeyde büyük ve etkili siyasi/ekonomik güç haline gelmek olduğu geçmişte örgüt içinde faaliyet göstermiş kişilerin beyanlarından anlaşılmaktadır.

İşte 15 Temmuz darbe iddianamesinin tam metni,