Düzenli olarak camiye gitmenin insan sağlığı üzerindeki etkileri nedir bilinmez ama sonuçları yeni açıklanan bir araştırmaya göre kiliseye gitmek erken ölüm riskini azaltıyor. 
ABD’de yapılan araştırmada; 1992 yılında başlayıp 2012'ye kadar 75 bin 534 kadının sağlık durumu, yaşam biçimleri ve kiliseye ne sıklıkla gittikleri takip edildi. 20 yıllık araştırmanın sonuçları Amerikan Tıp Derneği Dergisi (JAMA) tarafından Mayıs ayında yayımlandı. 

KALP, DAMAR VE KANSERE BAĞLI ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR
Uzman Klinik Psikolog ve Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak, bu önemli araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

“20'den fazla başka faktörün kontrol altına alınmasının ardından yapılan bu araştırmada, bilim insanları kiliseye hiç gitmeyenlere kıyasla haftada bir kereden fazla gidenlerde herhangi bir sebebe bağlı ölüm riskinin yüzde 33 azaldığı sonucuna ulaşmışlar. Haftada bir kere kiliseye gidenlerde bu oran yüzde 26'yken, haftada bir kereden az gidenlerde bu oran yüzde 13 olarak çıkmış. Kalp damar hastalıklarına ve kansere bağlı ölüm riski de kiliseye giden kişiler arasında benzer oranlarda azalmış.

Araştırmacılar istatistiksel olarak tersine nedensellik ihtimalini ortadan kaldırmışlar. Yani, kiliseye sağlıksız insanlara nazaran daha çok sağlıklı insanın gidiyor olma ihtimalini elemişler. Araştırmacılar ayrıca çevresinden sosyal destek bulma ve sigara içme eğiliminde olmama gibi durumların da kiliseye gitmekle doğru orantılı olduğunu bulmuşlar. Elde ettikleri bilgileri nasıl analiz etmiş olurlarsa olsunlar, sonuçta kiliseye gitmenin tek başına sağlık üzerinde faydaları olduğu sonucuna varılmış.

DİNİ İBADETLERİN GÜÇLÜ BİR YANI VAR
Araştırmayı yürüten ekinin başında yer alan Harvard Üniversitesi'nden Epidemiyoloji profesörü Tyler J. VanderWeele, "Araştırma sonuçları birlikte yapılan dini ibadetlerin güçlü bir yanı olduğunu gösteriyor. Bu ibadetler ve ritüeller binlerce yıldır uygulanagelmiş ve insanlar üzerinde güçlü bir etkiye sahipler" diyor.

VanderWeele'ye göre kiliseye gitmek kişinin öz disiplinini arttırdığı, hayatın bir anlamı olduğu ve hayatta bir amacı olduğu düşüncesini yerleştirdiği ve aynı zamanda aşkın bir varlıkla iletişim kurma deneyimini kişilere yaşattığı için sağlık üzerinde olumlu bir yansıması olabilir.”

TÜRKİYE’DE BU TÜR ARAŞTIRMALARA BÜTÇE AYRILMIYOR
Psikolog Başkak, Diyanet başta olmak üzere, gelişmiş batı ülkelerindeki gibi kurumların bütçe ayırması durumunda Türkiye ve İslam dünyasında da camiye, cemevine giden, ibadet eden insanlar üzerinde de benzer araştırmalar yapabileceklerini sözlerine ekledi.