Almanya, Bulgaristan, Hollanda, Danimarka, Rusya, Ukrayna, Belarus, Kazakistan, Azerbaycan ve Türkiye’den dostluk ve dayanışma duygusunu konu alan filmlerin gösterildiği 1. Alanya Kristal Kale Uluslararası Film Festivali başladı. Festival kapsamında Alanya’ya gelen yabancı oyuncular, Aksu’da bulunan EXPO 2016 Antalya sergi alanını ziyaret etti. 

45 kişilik heyetin ilk durağı Turkcell EXPO Kulesi oldu. 100.7 metre yüksekliğindeki kuleden sergi alanını seyreden oyuncular bol bol fotoğraf çektirdi. Rus Aktör Andrey Ankudinov, kendiyle aynı adı taşıyan oğluyla birlikte cam seyir terası üzerinde mini bir dans şov sergiledi. 

RUS OYUNCULARDAN EXPO’YA ÖVGÜ
Alanı çok etkileyici bulduğunu belirten Ankudinov, “Fransızca’da ‘merveilleuse’ derler yani harika. Şaşırtıcı bir manzara. Anladığım kadarıyla birçok insanın büyük emekleri var burada. Tıpkı Mısır’daki piramitler gibi. Piramitler, bin yıllar önce akıl ve enerjinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkmış harika eserler. Hala geçerliliğini koruyor. EXPO’da tıpkı öyle bir yer. Bu nedenle çok etkilendim. Kulenin batı tarafında gördüğüm manzara özellikle çok etkileyici” dedi. 

Gördüğü manzaradan etkilenen bir diğer isimse Rus aktris Olga Khoklova oldu. EXPO 2016’yı gördüğü için çok mutlu olduğunu söyleyen Khoklova, en son 10 yıl önce geldiği Türkiye’nin yaşadığı değişimden çok etkilendiğini belirterek şöyle konuştu; “Çok mutluyum. Kendimi gerçekten çok iyi hissediyorum. Sadece Amerika’da Chicago ve New York’ta böyle yerler var sanıyordum. Türkiye’de de böyle bir yerin olmasından çok mutlu oldum. Buraya gelirken otobüste de etrafı izledim ve kendimi Cannes’da gibi hissettim. Kendimi gerçekten Avrupa’da gibi hissediyorum. Arabalar, yollar, palmiyeler, deniz, güneş aynı Cannes gibi. Buranın ikinci Cannes gibi bir festival yapması lazım.”

ÇELEBİ MÜZİKALİNİ İZLEDİLER
EXPO 2016’yı ziyaret eden oyunculara eşlik eden Alanya Tanıtım Vakfı Başkan Yardımcısı Mehmet Dehaoğlu, “Festival kapsamında Alanya’da bulunan oyuncular, yönetmenler ve yabancı gazeteciler EXPO’yu görmeden Antalya’dan ayrılmak istemedi. Bu nedenle gezi turumuza EXPO’yu aldık” diye konuştu. 

Konuk heyet, kulenin ardından Kongre Merkezindeki Da Vinci sergisini gezdi. Sabah Şakayık Terası’ndan Su ve Ses gösterisini izleyen yabancı konuklar daha sonra bitki heykeller ile ülke bahçelerini gezdi. Heyet, EXPO 2016 ziyaretini, Turkcell Büyük Amfitiyatro’da Evliya Çelebi’nin hayatının anlatıldığı Çelebi Müzikalini izleyerek bitirdi.