AKP bir insan olsaydı eğitim düzeyi ne olurdu?
CHP bir insan olsaydı tembel bir insan mı olurdu, çalışkan mı?
MHP bir insan olsaydı dindar mı olurdu, laiklik yanlısı mı?
HDP bir insan olsaydı güvenilir mi olurdu, güvenilmez mi?

Benzeri birçok soruya yanıt veren kitap, siyaset bilimci Aydın Cıngı ve ekonomist Ertan Aksoy tarafından hazırlandı. 

Dünyada yaygın olarak kullanılan ve güvenilir bir araştırma modeli olan “markayı insanlaştırma”, siyasi partilere uyarlanarak Türkiye’de ilk defa yapıldı. 
Asi Kitap tarafından yayımlanan çalışma, AKP, CHP, MHP ve HDP’nin insan olarak özelliklerini belirlerken, bunu ülke genelinde yapılan bir araştırmaya dayandırdı.

Araştırma, 27 Mart – 2 Temmuz 2015 tarihleri arasında 1200 kişi (600+600) ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefonla Anket) yöntemiyle görüşülerek gerçekleştirildi. Yüzde 95 güven aralığında, yüzde 4 hata payı ile 7 Haziran 2015 seçimi öncesi 600, seçim sonrası 600 seçmene sorularak gerçekleştirilen araştırmayı ve sonuçlarını içeren kitap üç bölümden oluşuyor. 

Birinci bölümde, dört partiden her birinin, hem kendi seçmenleri hem diğer seçmenler tarafından, sahip oldukları bazı siyasal özelliklere göre nasıl algılandığı ele alınıyor. 

İkinci bölümde, aynı parti ve seçmenlerinin kendilerini ve birbirlerini sol-sağ eksen üzerinde nerede tanımladıkları inceleniyor.

Seçmenin, başka bir dizi motivasyon kaynağı dışında, kendine en çok benzeyen veya kendisi ile özdeşleştirdiği partilere oy vermeye eğilimli olduğu tespiti ile “Partiler birer insan olsa hangi özellikleri taşırdı” sorusunun yanıtı ise son bölümde veriliyor.

Aydın Cıngı ve Ertan Aksoy, “siyasi partilerce zaman zaman oranlardan ve rakamlardan ibaret görülerek insan yerine konulmayanlara, ‘siyasi partileri insan yerine koyun’ dedikleri” kitapta; partilerin, eğitim ve gelir düzeyi, kentlilik-köylülük, çalışkanlık-tembellik, istediğini alan/kararlı-çabuk vazgeçen, güvenilir-güvenilmez, iş bitirici-söylemci, dürüst-yolsuzluğa eğilimli olup olmadığı verilen yanıtlar ışığında değerlendiriliyor. 

Aydın Cıngı Kimdir?
Mühendislik ve siyaset bilimi eğitimi aldı. Araştırma kurumlarında politolog olarak çalıştı ve 2005-2009 yıllarında Sosyal Demokrasi Vakfı Başkanı olarak görev yaptı. Çok sayıda kitap ve makalesi, kamuoyu araştırmaları, siyaset biliminde sayısal yöntemler, parti sistemleri, demokratikleştirme süreçleri, sosyal demokrasi, göçler, toplumlarda kültürel geçişlilik, AB, Güney Avrupa ile Avrupa ve Türk siyasal tarihi vb. konulara ilişkindir. 

Ertan Aksoy Kimdir?
İktisat eğitimi aldı. Cumhuriyet Halk Partisi Bursa örgütünde Osmangazi İlçe Gençlik Kolu Başkanlığı ve Ana kademe İl Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. CHP Kartal ilçe örgütü üyesidir. Sosyal Demokrasi Vakfı Genel Sekreterliği ve Ekonomistler Platformu başkan yardımcılığı görevlerini yürütüyor. 2006 yılında kuruculuğunu yaptığı Aksoy Araştırma Şirketi’nde Türkiye’nin önemli kuruluşları ile çok sayıda pazar araştırmasında görev aldı.