3 Nisan günü büyük bir olay haline gelen Panama Belgeleri (Panama Papers) üzerine pek çok yazı yazıldı, bu konuda çokça konuşma ve açıklama yapıldı . Elimden geldiğince pek çoğunu takip etmeye çalışsam da aklım hep komplo teorilerine gitti. 

Kamuoyunda büyük yankı uyandıran 2010'daki Wikileaks skandalı gibi, 2013'teki Edward Snowden skandalı gibi bir sızıntı değildi sanki bu.. Halk bir şekilde bunu da benzer sınıfta ele alsa da, tartışsa da bu bir çeşit sızıntıdan çok büyük bir oyun olabilir miydi? 

Başlarda Almanya'nın Süddeutsche Zeitung gazetesi ile ortaya çıkmaya başlayan bu belgeler hakkında bir derleme yazısı ele almıştık sitemizde, Panama Belgeleri. Fakat son 1 yılda düzensiz olarak bu gazeteye sızdırılan belgeler bir anda günümüzde kullandığımız bilgisayarların almayacağı büyüklükte bir yığınla ortaya çıktı.

Peki kim ortaya çıkardı?
Asıl adı The International Consortium of Investigative Journalist olan (kısaca ICIJ) Türkçesi Uluslarası Araştırmacı Gazeteciler Komisyonu isimli bir örgüt. Bu kurumu incelediğimizde çalışmalarının gayet başarılı ve iyi kaynaklar ile desteklendiğini görebiliyoruz. 

Peki ya bu kurumun destekçileri kimler?
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Komisyonu yani ICIJ finansal desteğini bazı yardım kuruluşlarından sağlıyor. Bu yardım kuruluşlarının en büyükleri ise David ve Lucile Packard Vakfı, Waterloo Vakfı, Açık Toplum Enstitüsü, Ford Vakfı gibi kurumlar.

Burada benim en çok ilgimi çeken nedense Açık Toplum Enstitüsü oldu. Bir dönem Türkiye'de de faaliyet gösteren Açık Toplum Enstitüsü New York merkezli, dünyaya açık toplum modelini yaymayı kendisine amaç edinmiş bir destek kuruluşu. Bu konulara ilgili olanlar için cevap neredeyse netleşti ama biz yine de açıklayalım. 

Peki Açık Toplum Enstitüsü'nün arkasında kim var? 
İşte Açık Toplum Enstitüsü dediğimiz kuruluşun en büyük desteğini aldığı nokta ile benim komplo teorilerim de burada en büyük desteği alıyor. Çocukluğumuzdan bu yana pek çok spekülatif konuda, neredeyse dünya üzerindeki her finansal krizde, ülkelerin yıkılıp yeniden kurulduğu düzenler ve çalışmalar sırasında, filmlerde ve dizilerde adını duyduğumuz bir isim çıktı karşıma: George Soros!

Buradan sonrası da sizin yorumunuza kalmış..
Ya sizce,
Panama Belgeleri bir oyun mu?