Cumhuriyet Gazetesi'nden Kemal Göktaş'ın sorularını yanıtlayan Ümit Özdağ, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin anayasa değişikliğine ilişkin tavrını sert dille eleştirdi.

MHP'den ihraç edilen Ümit Özdağ, anayasa değişikliğine destek veren Devlet Bahçeli için, "Bahçeli korumakla ilgili yemin etmiş olduğu anayasayı korumak yerine, bu anayasayı sürekli ihlal eden kişiye anayasayı uyduracak ve tek adam rejimi kuracak bir değişikliğin önünü açıyor. Tarih onu affetmeyecek." diye konuştu.

MHP tabanının da başkanlığa hayır diyeceğini mi düşünüyorsunuz?
"MHP tabanının ve tavanının, genel merkezdeki küçük bir grup hariç, yüzde 95'inden fazlası açık bir şekilde başkanlık rejiminin Türkiye'yi bölünmeye ve tek adam diktasına götüreceğini söyleyerek karşı çıkıyorlar."

Genel kuruldaki oylamalarda 330 bulunacak mı sizce?
"Ben evet oylarının 330'u geçmesinin çok zor olduğunu düşünüyorum. Yüzde 49 geçer, yüzde 51 geçmez inancındayım. Sadece MHP'de değil, AKP'de de fireler olacağını düşünüyorum. Hatta bu konuda benimle konuşan AKP'liler var, hayır diyeceklerini söylüyorlar. Yani bu çok gizli bir şey değil, telefonla konuşuyorlar."

Niye hayır diyeceklermiş?
"Bana söyleyenler daha taslak gelmeden başkanlık rejimine karşı çıktıklarını söylediler. Ama ben taslak geldikten sonra MHP’den de AKP’den de karşı çıkanların sayısının arttığını düşünüyorum."

Sizce Devlet Bahçeli neden böyle davranıyor? AKP’yle fiili bir koalisyon içerisinde gibi ve başkanlığı neden destekliyor?
"Ben neden başkanlık sistemini desteklemeyi tercih ettiğini bilmiyorum."

Bir değerlendirmeniz, tahmininiz yok mu?
"Nedeninin çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Benim için önemli olan sonuç. Eğer 10 seneden bu yana ‘başkanlık girişimi Türkiye’nin bölünmesini beraberinde getirir’ dediniz ise, bunu her zeminde, her fırsatta savunduysanız ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi başkanlık üzerinden federasyona sürüklemeyi amaçladığını, ortaya belgelerini koyarak anlattıysanız Türk milletine, bugün başkanlık sistemini savunduğunuzda, size sorarlar: 10 sene boyunca mı yalan söylediniz, şimdi mi yalan söylüyorsunuz?"

Bunun bir nedeni olmalı ama değil mi? Tuğrul Türkeş’in AKP’ye katılmasında dahi Bahçeli’nin gizli onayı olduğu, bir pazarlık yapıldığı söyleniyor. Bunlar size gerçekçi geliyor mu?
"Bunlar üzerine konuşmak istemiyorum. Beni hiç ilgilendirmiyor. Ben sadece olan üzerinde konuşmak istiyorum. Sizin söylediğiniz meselenin dedikodu boyutu."

Kaynak: Cumhuriyet