Avrupa Birliği (AB), Türkiye’deki Suriyeli  sığınmacıları desteklemek için taahhüt ettiği fonun toplam 2 milyar 155 milyon  Euro'luk kısmının serbest bırakıldığını açıkladı.

AB Komisyonu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği mali desteğin 1 milyar 415 milyon avroluk kısmının “Özel Tedbir” olarak serbest  bırakıldığını, böylece fona toplam 2 milyar 155 milyon avro tahsis edildiğini  bildirdi.

Bu kaynağın, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için geliştirilecek eğitim, sağlık, yerel altyapı ve sosyo-ekonomik projeler için  kullanılacağı  kaydedildi.
Halihazırda bu fona tahsis edilen toplam kaynağın 229 milyon avroluk  kısmı için çeşitli projeler onay aldı. Onaylanan projelere de 105 milyon avroluk  ödeme gerçekleştirildi.

AB, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'nde, Türkiye’deki  Suriyeli sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar avroluk fon sağlamayı  taahhüt etmişti.18 Mart’taki zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018  sonuna kadar 3 milyar avroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı.

Fonların, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim,  altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması  karara bağlanmıştı.
Öte yandan, Türkiye, uzun süredir AB’nin Türkiye’deki Suriyeli  sığınmacılara yönelik bu mali yardımını yeterince hızlı aktarmadığını  belirtiyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen günlerde Alman ARD kanalına yaptığı  açıklamada, AB'nin Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği 3 milyar avrodan  sembolik bir rakamı gönderildiğini söylemişti.