ABD Büyükelçisi Bass: 'PKK'ya saldırıları durdurma çağrısında bulunuyoruz. Silahlar bırakılmalı' dedi.

ABD'den PKK'ya silah bırakmaları için çağrı geldi. Büyükelçi Bass "PKK'ya saldılarını durdurma çağrısında bulunuyoruz. Silahları bıraksınlar" açıklamalarında bulundu. "Teröre karşı mücadele Türk hükümetinin hakkı ama can kayıpları önlenmeli." diye konuşan Bass,  "ABD PYD'ye silah vermiyor. Türkiye'nin PYD endişeleri konusunda çok hassasız" diye konuştu.

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, Fethullah Gülen'den tutun Suriye'deki tüm gelişmelere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

John Bass Ankara’da Diplomasi Muhabirleri Derneği’nin yaptığı toplantıya katıldı. Türkiye-ABD ilişkileri için çarpıcı açıklamalarda bulunan Bass, Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdi. Bass, “YPG’ye silah sağlamıyoruz.Türk hükümetiyle Suriye’nin kuzeyinde ortak bir güç için çalışıyoruz” dedi.
Türkiye’deki basın özgürlüğü ile ilgili gelen soruya ise “yasa sistemlerimiz farklı. Basın özgürlüğüne verdiğimiz önemden dolayı hakarete tolerans gösteririz” diye cevaplandıran Bass, ABD’de yaşayan Fethullah Gülen için “Hakkında yasa dışı bağış gerekçesiyle bir suçlama var. Bu konu Federal Seçim Kurulu tarafından inceleniyor. Gülen’in ABD’de işlediği başka bir suç varsa o da değerlendirilir” dedi.

“AMERİKALILAR İKİYÜZLÜ DEĞİLDİR” dedi

Türkiye’de son dönemde ABD’ye karşı olan tavrı değerlendiren Büyükelçi “Bize ikiyüzlü denilince çok şaşırıyorum. Amerikalılar ikiyüzlü davranmadı. İfade özgürlüğü konusundaki mesajlar kamuoyu önünde ve özel görüşmelerde Türk hükümetine hep aktarıldı.” dedi.

REZA ZARRAB İLE İLGİLİ OLARAK

Bass, ABD’de ele geçirilen Reza Zarrab ile ilgili bir soruya  “Devam eden bir dava ile ilgili herhangi bir yorumda bulunamam” cevabını verdi.

SURİYE’DEKİ GELİŞMELERİ DEDEĞERLENDİRDİ

Suriye’deki gelişmeler hakkında da konuşan Bass “Suriye’de kimse ateşkesten yararlanıp demografik yapıyı değiştirmeye kalkmasın. Türk hükümetiyle Suriye’nin kuzeyinde ortak bir güç için çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.

BASS : “ABD, YPG’YE SİLAH SAĞLAMIYOR”

Bass; “IŞİD’in mevcut hattından çıkarılarak daha doğuya itilmesi için ılımlı muhaliflerin nasıl desteklenebileceği konusunda TSK ve hükümet ile görüşüyoruz. PKK’ya şiddeti durdurması ve silahları bırakması çağrımızı yineliyoruz. ABD, YPG’ye silah ve mühimmat sağlamıyor.” dedi.