ABD'deki medya organları 5 milyon kişinin katıldığı tarihi mitingdeki katılımcı sayısının 1 milyondan fazla olduğunu belirtti.

ASSOCIATED PRESS: KIRMIZI BEYAZ BİR DENİZE DÖNÜŞTÜ

Associated Press ajansı, Yenikapı'daki mitingi "Dev darbe karşıtı gösteri İstanbul sahil kenarını tıka basa doldurdu" başlığıyla duyurdu.

İnternet sayfalarında mitinge dair bir videonun yanı sıra 20 fotoğraf karesine yer veren ajans, Marmara Denizi yakınındaki Yenikapı'daki alanın Türk bayraklarıyla donatılmasına atıfta bulunarak, "kırmızı-beyaz bir denize" dönüştürüldüğünü yazdı.

MUHALEFET LİDERLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Haberde, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından partiler üstü bir etkinlik olarak gerçekleştirilen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nin Türkiye'deki birlikteliği gözler önüne serdiğine işaret edildi.

Ajansın haberinde iki büyük muhalefet partisinin liderinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında oturduğuna vurgu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişimini çok iyi analiz edilmesi gerektiği mesajını verdiği belirtilen haberde, Erdoğan'ın "Sadece bu ihaneti gerçekleştirenleri değil, onların arkalarındaki güçleri, onları harekete geçiren saikleri de çok iyi değerlendirmeliyiz" sözlerine yer verildi.

REUTERS: GÜÇ GÖSTERİSİ

Uluslararası haber ajansı Reuters, mitingi, darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güç gösterisi yaptığına işaret eden bir başlıkla duyurdu.
Erdoğan'ın bir milyondan fazla insana darbe girişiminin daha güçlü bir Türkiye'nin inşasında önemli bir köşe taşı olduğunu söylediğini belirten Reuters, mitingi, Batı dünyasının geniş çaplı tasfiye, gözaltı ve tutuklamalara yönelik eleştirilerine karşın Erdoğan'ın "güç gösterisi" şeklinde yorumladı.
Haberde muhalefetteki partilerin liderlerinin hükümeti destekleyen bir gösteride uzun yıllar sonra ilk kez yer aldığına değinildi.

WALL STREET JOURNAL: FEVKALADE

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal da miting haberi için "Türkler engellenen darbe girişimini kutlamak için toplandı" başlığını kullandı.
İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a siyasi rakiplerin ve ülkenin genelkurmay başkanının yanı sıra bir milyondan fazla insanın eşlik ettiğini ifade eden gazete, mitingi "fevkalade" olarak nitelendirdi.

Gazetenin İstanbul muhabiri Dion Nissenbaum imzalı haberde, Erdoğan'ın, "Şu görüntü var ya işte bu görüntü inanın bana ülkemizin düşmanlarını en az 16 Temmuz sabahı kadar üzmüştür, kahretmiştir." sözlerine yer verildi.

USA TODAY: DEMOKRASİ İÇİN BİR ARAYA GELDİLER

ABD'nin en çok satan gazetelerinden USA Today ise mitingi "Türkiye'de kitleler demokrasi için bir araya geldi" başlığı ile duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini Anadolu Ajansına referans vererek kullanan gazete, haberde Erdoğan'ın, "O gece, darbeyi engellemek için hayatlarını tehlikeye atan insanlar, meydanları dolduran insanlar vardı. Şehitlik ve gazilik şerefine nail olanlar, isimlerini tarihe altın harflerle yazdırdılar" ifadesine yer verdi.


Kaynak: Milliyet
Gezi Parkı olayları esnasında reklam almadan saatlerce yayın yapan CNN televizyonu mitingi internet sayfalarında yer vermezken, New York Times, Washington Post ve ABC News gibi medya organları mitingi Associated Press'in haberleriyle okuyucularına aktardı.