ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Senatoda düzenlenen IŞİD'e Karşı Mücadele Yöntemlerinin sorgulandığı bir oturumda soruları yanıtlarken, terör örgütü PKK ile örgütün Suriye'deki uzantısı olan YPG ve PYD arasında ilişki bulunduğunu itiraf etti.

Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dünford ile birlikte, ABD Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komitesinde IŞİD'e karşı mücadele yöntemleri ve bunların ne ölçüde etkili olduğu konularında soruları yanıtladı.

CARTER:TÜRKİYE, IŞİD İLE MÜCADELE KONUSUNDA DAHA ÇOK KATKI SAĞLAYABİLİR
Bir soru üzerine, IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye'nin elinden geleni yaptığını ancak, özellikle sınır geçişleri konusunda daha çok yapılabilecek şey olduğunu belirten Carter, Türkiye'nin coğrafi durumu nedeni ile, İŞİD ile mücadelede en önemli ülke olduğunu vurgulayarak, “Daha çok katkı sağlıyorlar, bunu da takdirle karşılıyorum. Sınırda da daha fazla çalışıyorlar, bizim operasyonlarımıza yardımcı oluyorlar. Ama daha çok katkı sağlamalarını isteriz, Türkiye önemli bir müttefik ve daha çok katkı sağlayabilir" dedi.
Carter, Türkiye'nin İncirlik Hava Üssü'nü kendilerine açmasını takdirle karşıladıklarını ve İŞİD ile mücadelede düzenlenen hava saldırılarının en büyük bir bölümünün buradan yapıldığını belirtti.

CARTER'DEN, YPG, PYD'NİN SİALHLI KANADI MI SORUSUNA EVET CEVABI
Savunma Bakanı Ash Carter, Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham'ın soruları üzerine, ABD'nin, Türkiye'nin tüm karşı çıkışlarına karşın silah ve maddi yardım sağladığı PYD ve PKK arasında işbirliği olduğunu bildiğini itiraf etti. Carter, Senatör Graham'ın “PYD'yi" hiç duydunuz mu? sorusunu, “Evet duydum" diye yanıtladı. Carter, bunun ardından gelen “Kim onlar ?" sorusuna da “Kürt bir grup" karşılığını verdi. Bunun üzerine Senatör Graham, ABD Savunma Bakanı'na. “YPG'yi hiç duydunuz mu ? ", “Onlar kim ?" sorularını yöneltti. Carter da bu soruları, “Evet onları da duydum. Başka bir Kürt grup" diye yanıtladı. Graham sorusunu, “Bunlar PYD'nin silahlı kanadı değil mi ? " diyerek sürdürünce, Carter “Evet öyleler, bu doğru " diye konuştu. Graham, “2003 yılında kurulan solcu, Suriye Kürt Partisi. Haberler, bunların PKK ile bağlantılı ya da en azından önemli ilişkileri olduğunu belirtiyor. Bu doğru mu?" sorusunu Carter yine, “Evet" diye yanıtladı. Graham bu kez de Savunma Bakanı'na, “PKK, Türk hükümetinin gözünde bir terör örgütü değil mi? " sorusunu yöneltti. Carter da bunu, “PKK sadece Türkiye'nin değil ABD'nin gözümüzde de terör örgütüdür" diye yanıtladı.
Bunun üzerine, Graham “Peki Suriye'de YPG'yi silahlandırdığımız için Türkler'in bize kızgın olması sizin için şaşırtıcı mı? Madem PKK ile o kadar yakınlar?" diye sorarak Carter'ı sıkıştırmayı sürdürdü. Carter, bu soruya “Hayır, hiç değil. Türkiye ile çok geniş kapsamlı görüşmeler yapmaktayız" yanıtı verdi. Yeniden araya girerek, “Yani Türkiye bu durumla ilgili olumlu mu?" diye üsteleyen Graham'ın bu sorusuna da Carter'dan, “Hayır olumlu değiller" karşılığı geldi. Yeniden araya giren Senatör Graham, “Hiç olumlu değiller. Ben Türkiye'den daha yeni döndüm. Bu fikrin dünyadaki en aptalca fikir olduğunu düşünüyorlar ve ben de onlarla aynı düşüncedeyim" dedi.

ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph Dünford, Suriye Demokratik “Güçleri'nde ne kadar Kürt, ne kadar Arap olduğu" sorusuna verdiği yanıtta, 6 bin Arap olduğunu, bunun da oran olarak yaklaşık yüzde 20'yi bulduğunu belirtti.

Bunun üzerine Graham, “Türkiye'nin neden biraz kızgın olduğunu merak ediyorsanız söyleyeyim. Biz, Suriye'de Türk hükümetine karşı çarpışan teröristlerle işbirliği yapan grupları silahlandırıyoruz. Türkiye daha çok şeyler yapabilir içinde bulunulan çok saçma" diyerek eleştirisini noktaladı.