Almanya Adalet Bakanı Maas Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine verdiği röportajda, AfD'nin, din özgürlüğüne müdahaleyi öngören seçim programını eleştirerek, bu tür girişimlerin olumlu toplumsal havayı zehirlediğini söyledi.

"AfD sağcı mı?" sorusuna karşılık Maas, "Eğer AfD sağcı değilse, o zaman ben sağın ne olduğunu bilmiyorum. Bu oluşum yabancı düşmanı ve bu sebeple aşırı sağcılara mesafeli durmadığı şeklindeki eleştirilere de katlanmak durumunda." cevabını verdi.

AfD'nin, yabancıların ve Müslümanların haklarının kısıtlı olduğu tümüyle farklı bir ülke istediğini, vatandaşların büyük çoğunluğunun da böyle bir ülkede yaşamak istemediğini ifade eden Maas, "Bugün Almanlar yabancılara karşı kışkırtılıyor. Yarın Almanlar Almanlara karşı kışkırtılacak. Bu partinin oyununu ortaya çıkartmak lazım. Onları dışladığımızı göstererek onların asıl isteklerini yerine getirmemeliyiz." ifadelerini kullandı.

Maas, AfD'nin bazı eyalet meclislerinde de yer aldığını ve özellikle sığınmacı konusunda vatandaşların bu partiden de çözüm beklediğini kaydederek, "Biz soruna iltica paketleriyle yanıt verdik. Türkiye ile varılan anlaşma da etkisini gösteriyor. Şu sıralar çok daha az sığınmacı geliyor." dedi. 

"İslam Almanya'ya ait mi?" şeklindeki soru üzerine Maas, "Evet, bu çoktan beridir Almanya'nın bir gerçeği. Almanya bir göç ülkesi haline geldi. Buna din çeşitliliği de dahil." ifadelerini sözlerine ekledi.

Maas ayrıca, gelecekte bir kez daha büyük bir sığınmacı akınının yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini, bunun en iyi yolunun da Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dış sınırlarının daha sıkı şekilde kontrol edilmesinden geçtiğini bildirdi. 

BÖHMERMANN KONUSUNDA  

Bakan Maas, okuduğu şiirle Cumhurbaşkanı Recep Tayyiğ Erdoğan'a hakaret eden Alman komedyen Jan Böhmermann ile ilgili soru üzerine Alman hükümetinin, Türk hükümetinin Böhmermann'ın yargılanmasına ilişkin bir notasına onay verdiğini hatırlatarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan suç duyurusunda bulunduğu için Böhmermann zaten mahkeme huzuruna çıkmak zorunda." dedi. 

Türk hükümetinin, notasının gerekçesini dayandırdığı Alman Ceza Yasasındaki 103. maddenin kaldırılmasının da Alman hükümeti tarafından kararlaştırıldığına işaret eden Maas, "Ceza yasalarımızı Cumhurbaşkanı Erdoğan için değil, gerekli gördüğümüz için değiştiriyoruz. 103. madde çağ dışı kaldı. Devlet başkanlarına hakareti ceza altına alan bu madde artık hukukumuza uymuyor. Bu nedenle kaldırılması için bir yasa hazırlığına başladık." şeklinde konuştu.