Almanya, İncirlik Hava Üssü’nde askerleri ziyarette ısrarlı. Türkiye’nin Alman parlamenterlere askerleri ziyaret izni vermemesi, Almanya’nın gündeminden düşmüyor. Federal Meclis Başkanı Lammert’ten sonra hükümet ortağı SosyalDemokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Gabriel de Türkiye’nin izin vermemesi durumunda askerleri çekebileceklerini söyledi.

Mitteldeutsche Gazetesine konuşan Gabriel, “Eğer parlamenterler kendi askerlerini ziyaret edemezse, o zaman askerler orada kalamaz. Bu çok açık” dedi.

LAMMERT NE DEMİŞTİ?

Meclis Başkanı Lammert de önceki gün benzeri açıklamada bulundu. Lammert, “Şunu belki bir kez daha açıklığa kavuşturmak lazım. Meclis Alman askerlerinin yurtdışında uluslararası misyonlarda görev almalarına prensip olarak sadece orada ihtiyaç varsa ve askerler orda isteniyorsa onay verir” diyerek, istenmeyen yerde askerlerin uzun süre kalamayacağını söyledi.

MERKEL DE VAZGEÇMİYOR

Başbakan Merkel de ziyaret talebinden vazgeçmediklerini yeniden vurguladı. Merkel, parlamentonun askerlerini ziyaretinin önemini belirterek, ziyaret izni için görüşmelere devam edeceklerini belirtti.

Türkiye Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü’ndeki askerlerini ziyarete, politikacıların ziyareti şimdi uygun değil diye reddediyor. Almanya Savunma Bakanı von der Leyen’in ziyaret izni çabasının ardından Başbakan Merkel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşerek izin alma girişimi de sonuçsuz kaldı. Almanya 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan Ermeni tasarısı nedeniyle Türkiye’nin izin vermediği görüşünde.

Kaynak: Hürriyet