Mahmut TOSUN / BERLİN, () - ALMAN Parlamentosu Bundestag'da sözde Ermeni Soykırımı tasarısı ele alınmadan bir gün önce Berlin'de büyük bir karşı miting düzenlendi.

Almanya'da faaliyet gösteren pek çok Türk derneğinin düzenlediği miting, Bundestag'ın hemen yanındaki tarihi Brandenburg kapısı önünde gerçekleştirildi. Yaklaşık 10.000 Türk'ün katıldığı eylemde sözde Ermeni soykırımı tasarısının Alman meclisinde görüşülecek olması protesto edildi. Farklı kentlerden otobüslerle Berlin'e gelen vatandaşların yanı sıra, Uğur Işılak, Cengiz Özkan ve Cem Çelebi gibi şarkıcılar da Türkiye'den gelerek mitinge destek oldular.

Uğur Işılak burada yaptığı konuşmada Alman parlamenterlere seslenerek, yapılacak oylamada Türklerin ya da Ermenilerin yanında olmamalarını, sadece ve sadece hakikatin yanında olmalarını istedi.

Mitinge katılan eski Avrupa parlamenterlerinden Ozan Ceyhun ise 'ya yaptığı açıklamada, Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'in 2002 yılında yaptığı bir açıklamada Alman Parlamentosu'nun sözde Ermeni soykırımını Bundestag'da görüşmesini eleştirdiğini söyledi. Cem Özdemir'in neden bugün 2002 yılındaki görüşlerinin aksini savunduğunu anlayamadığını belirten Ceyhun şu ifadelere yer verdi “Cem Özdemir 2002'de yaptığı açıklamada Alman Parlamentosu'nun Ermeni soykırımıyla işi ne diyor. Bu konular parlamentoların işi değildir; parlamentolar mahkeme değil ki. Eğer Ermeniler ile Türkler arasında bir sorun varsa bırakalım bunları tarihçiler belirlesin diyor. Cem o zaman çok doğru söylemiş, ben de o zamanki görüşlerine aynen katılıyorum. Alman parlamentosu kendi sorunlarıyla ilgilenmeli. Soykırımsa, bakın bugün Almanya, Namibya'da soykırım yapmakla suçlanıyor. Orada Alman ordusunun yaptığı soykırımla uğraşsınlar. Bıraksınlar Türkiye ile Ermenistan iki komşu ülke olarak bu sorunu kendileri çözmeye çalışsın.

Yaklaşık üç saat süren miting daha sonra olaysız sona erdi.