BM Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu 25-27 Nisan 2016 tarihlerinde Bakü’de toplandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in konuşmasıyla açılan forumda tüm dünyadan devlet ve hükümet yetkilileri, kültür ve eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri çeşitli konu ve kapsamlarla düzenlenen oturumlarda barış, uluslararası ilişkiler ve kültürel kalkınma konularındaki güncel meseleleri ele aldı.


Oturum düzenlendi
56 üye ülkesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’daki kültür araştırmaları merkezi IRCICA, BM Medeniyetler İttifakı’nın 7. Küresel Forumunun üçüncü günü olan 27 Nisan’da “Şiddet eğilimli fanatizme karşı çok kültürlü perspektiflerin geliştirilmesi” başlıklı bir oturum düzenledi. IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren’in konuşmasıyla açılan oturumda İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Iyad Amin Madani’nin mesajı da okundu. Oturumda konuşma yapan uzmanlar arasında Birleşmiş Milletler Irkçılık, Ayrımcılık, İnsan Düşmanlığı ve Bunlara Bağlı Hoşgörüsüzlük Özel Raportörü, Viyana’daki Kral Faysal Dinlerarası ve Kültürlerarası Diyalog Merkezi Danışmanı, Astana’daki Uluslararası Türk Akademisi Başkanı ve Baku’deki Türk Dünyası Kültür ve Mirası Kurumu Başkanı bulundu.


Çok kültürlülük zihniyetine vurgu yapıldı
Oturumda şiddet ve terörün önlenmesi için farklı din, dil ve kültürlere sahip toplumların birbirlerine saygının da ötesinde bu çeşitliliği korumak ve birbirleriyle etkileşim içinde hem birbirlerinden kültürel bakımdan yararlanmak, hem de ortak meseleler üzerinde işbirliği yapmak şeklinde bir çokkültürlülüğü benimsemeleri amacına vurgu yapıldı. Bu amaca ulaşmak için de geleceğe yönelik olarak sosyal bilimlerde, medya ve eğitim alanlarında ne gibi tedbirlerin alınabileceği konusunda düşünce ve tecrübe alışverişinde bulunuldu. 

IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren IRCICA’nın bu amaca hizmet eden faaliyetlerinden örnekler verdi; bunlar arasında İslam kültür mirasının ve değişik kültürlerin içiçe yaşaması sonucu oluşan karma mirasın incelenmesi, korunması ve restorasyonu üzerine düzenlediği eğitim programlarına tüm dünyadan katılan genç profesyonellerin kültürlerarası ilişkileri ve karşılıklı bilgilenmeleri somut olarak gerçekleştirdiklerini belirtti. Ayrıca IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, İttifaka üye ülkelerin ve uluslararası kuruluşların oluşturduğu ve İttifakın faaliyetleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunan Dostlar Grubu toplantısında bir konuşma yaptı. Konuşmasında İttifakın faaliyetlerinin gerçek sonuçlarını ve etkilerini değerlendirmek amacıyla istatistik ve niteliksel göstergelerin ve kriterlerin belirlenmesinin yararlı olacağını belirtti. Ayrıca İttifakın forumları sırasında daha çok sayıda ve konuda oturumların düzenlenmesinin faydalı olacağına işaret etti.


IRCICA Hakkında
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT)’nın ilk kültürel alt organı IRCICA faaliyetlerine 1979 yılında başlamıştır. Kuruluş, İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin kültürlerinin daha iyi tanınmasına katkıda bulunmayı, bu medeniyetin tarihi ve günümüzdeki yönlerinin dünya kamuoyundaki imajını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

IRCICA, dünyanın çeşitli bölgelerinde İslam medeniyetinin ve Müslüman milletlerin tarihi hakkında araştırma, yayın ve kongreler düzenlemektedir. İslam kültür ve medeniyeti sahasında çalışan araştırmacılar için kaynak oluşturan elyazması ve basılı eserlerin, arşiv belgelerinin ve diğer kaynakların bibliyografya ve katalogları hazırlanmaktadır. Şehirlerin ve anıtların incelenmesi ve korunması amacıyla faaliyetler planlamakta, öneriler ortaya konulmakta ve mimari atölye çalışmalarını, restorasyon ve koruma çalışmalarını yürütmektedir. İslam mimarisi konusunda yarışmalar düzenlemekte ve yayınlar hazırlamaktadır. İslam dönemi arkeolojisi araştırmaları ve kazıları konusunda işbirliğini ve bilgi alışverişini arttırmak, problemlerini gözden geçirmek, IRCICA’nın çalışma programları arasında yer almaktadır. IRCICA’nın sanat sergileri birçok dalda sanatçıları teşvik etmekte, eserleri tanıtmak amacıyla merkez salonunda ve çeşitli ülkelerde sergiler düzenlenmektedir. Üye ülkelerin geleneksel el sanatları hakkında seminerler, festivaller düzenlemek, yayınlar yapmak; el sanatları üretiminin ekonomik, kültürel ve sosyal yönlerini incelemek ve bu üretim sektörünün korunması ve geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunmak El Sanatları Programının amaçlarını teşkil etmektedir.

IRCICA Kütüphanesi Koleksiyonu’nda 81.000 kitap, nadir eser ve tez, 20 bin cilt süreli yayın, 4100 ayrı basım, 10300 gri yayın, 1666 harita bulunmaktadır. IRCICA Kütüphanesine internet üzerinden de ulaşılabilmektedir. Tarihî fotoğraf arşivinde 19. yüzyıl sonu -20. yüzyıl başı döneminde İslam ülkelerinde şehirleri, anıtları, sosyal hayattan kesitleri gösteren 38 bin fotoğraflık Yıldız Albümlerinin yeniden basımları bulunmaktadır. IRCICA arşivinde toplam 65 bin fotoğraf bulunmaktadır. IRCICA faaliyetlerini Tarihi Yıldız Sarayı’nda sürdürmektedir.