KIZLARI ADINA KONUŞUYORUM, HEPİMİZ İYİYİZ

Boko Haram, iki yıl önce bugün yataklarından kaçırdığı 'Çibok kızları'nın hayatta olduğunun kanıtlayan bir videoyu Nijerya hükümetine iletti. Çocuklarından iki yıldır haber alamayan aileler videoyu gözyaşları içinde seyretti. Nijerya’da faaliyet gösteren Boko Haram, 14 Nisan 2014 tarihinde Çibok kasabasındaki bir okulu basmış ve 276 kız öğrenciyi silah zoru ile kaçırmıştı.  Yayınlanan videoda, kaçırılan kızlardan 15’inin hayatta olduğu gözler önüne serildi. Boko Haram’ın, kızların serbest bırakılması için müzakereleri yürüten heyete ilettiği görüntülerde kızların şiddet gördüğü ya da işkenceye maruz kaldığına ilişkin hiçbir ipucu yok. ‘TÜM ÇİBOK KIZLARI ADINA KONUŞUYORUM, HEPİMİZ İYİYİZ’ Görüntülerde kızlar, sırayla isimlerini, hangi okulda okuduklarını ve nereli olduklarını teker teker söylüyorlar.

Videonun sonunda ise Naomi Zakaria “25 Aralık 2015’te tüm Çibok kızları adına konuşuyorum. Hepimiz iyiyiz” diyor. Zakaria’nın ‘Çibok kızları’nın hayatta olduğunun kanıtı olarak müzakere heyetine iletilen bu videoda, ‘Hepimiz’ demesinin tüm ‘Çibok kızıları’nın hala hayatta ve örgütün elinde olduğunun bir kanıtı olabileceği açıkça ortada.

AİLELER İKİ YIL SONRA KIZLARINI GÖRDÜ

Bunun yanında bugüne dek sadece Nijerya hükümeti ve müzakere heyetinin gördüğü bu videoyu, iki yıldır çocuklarından haber alamayan ailelere de ilk kez izletildi. Onlardan birinin arasında da Saratu Ayuba’nın annesi Rifkatu Ayuba’ydı. Kızını videoda gördüğü an ‘Saratu’m” diyerek gözyaşlarına boğulan Rifkatu Ayuba, “Onu ekrandan çekip çıkarabilecekmişim gibi hissettim. Yapabilseydim, onu ekrandan çekip alırdım” ifadelerini kullandı.