İki gün sürecek zirvenin bu yılki ana teması "'Bir Kuşak-Bir Yol' Stratejisi Altındaki Çin-Avrupa İnovasyon İşbirliği'" olarak belirlendi. Zirve sırasında ayrıca, sözleşmelerin imza töreni de düzenlendi.
Zirve Eş Başkanı ve Çin Paris Eski Büyükelçisi Wu Jianmin, dün sabah düzenlenen açılış töreninde bir konuşmasında, Çin-Avrupa İşadamları Zirvesi'nin, işadamlarına yüz yüze temas fırsatı sağladığını kaydederek şunları söyledi:

"Çin'de reform ve dışa açılma politikasının uygulanmasından bu yana 38 yıl geçti. Dışa açılma konusunda yeni bir aşamaya girdik. 2014 yılı, Çin'in dışa açılması için önemli bir dönüm noktası oldu. Çünkü 2014 yılında, Çin'in dış yatırım ölçüsü ilk defa yurtiçi yatırım ölçüsünü geride bıraktı. Bana göre, bu sadece bir başlangıç, çünkü Çinli işletmeler bugün dünyanın her yerine gidiyorlar."
Eski Büyükelçi ayrıca, Çinli işletmelere, yurtdışında tek başına mücadele yerine olgun piyasada yerel aracı kuruluşlardan yararlanmaları önerisinde bulundu.

İngiltere Eski Başbakanı Gordon Brown da "Bir Kuşak-Bir Yol Zirvesi Ana Forumu"nda şöyle konuştu:
"Birkaç yıl önce, Çin 'Barışçı Yükseliş' kalkınma yolunu ileri sürmüştü. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, birlikte kalkınma ve ortak kazanç gibi fikirleri ortaya koydu. Bence, bu yalnız Çin'in hedefi değil, aynı zamanda bizim de hedefimiz ve vizyonumuz. Bu da Çin'le işbirliği yapmamızın nedenidir."

Çin Londra Büyükelçisi Liu Xiaoming yaptığı konuşmada, Çin'in en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği'nin (AB), aynı zamanda dünyada en büyük ekonomik topluluk olma niteliği taşıdığını ifade etti. Liu, Çin-Avrupa işbirliğinin, çok sayıda yeni büyüme noktası yaratarak, "Bir Kuşak-Bir Yol" projesine güç vereceğinin altını çizdi.

Zirveye 500'e yakın Çinli ve Avrupalı siyasi adam, işadamı ve uzman katıldı. Zirve kapsamında düzenlenecek yedi forumda temsilciler, "Bir Kuşak-Bir Yol" projesi, yurtdışı finansman ve satın alım ile Çin-Avrupa teknolojik inovasyon işbirliği gibi konuları ele alacaklar.

"Çin-Avrupa İşadamları Zirvesi" Londra ve Paris'te daha önce 6 kez başarıyla düzenlendi. Zirve ayrıca, işadamları arasında karşılıklı güvenin oluşturulması, fikir alışverişi yapılması ve işbirliğine varılmasının hızlandırılması için önemli bir platform olarak kabul ediliyor.