Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi’nin dün yayımladığı “Xinjiang'da İnanç Özgürlüğü” başlığını taşıyan “Beyaz Kitap'”taki bilgilere göre, Xinjiang'da şu an 24 bin 800 cami, kilise, Budist ve Taoist (Daoist) tapınağı ile 29 bin 300 dini personelin bulunduğu bildirildi.

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde Ramazan ayı boyunca halkın dini ibadetlerini yerine getirmesi için tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı belirtildi. 

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Halk Hükümeti Başkan Yardımcısı Cirla Hüsameddin, Çin hükümetinin inanç sahibi vatandaşların olağan dini ihtiyaçlarını karşılamak ve dini bilgileri edinme yollarını genişletmek için ellerinden geleni yaptığını kaydetti. 

Cirla Hüsameddin, "Hükümet, dini işleri hukuk doğrultusunda yönetirken, inanç sahibi vatandaşların olağan dini ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Örneğin, Uygurca, standart Çince, Kazakça ve Kırgızca dâhil birçok dilde Kur'an-ı Kerim ve Buhari'nin Hadisler kitabı gibi klasik dini eserleri çevirdik. İslami kitapların dışında klasik Budizm ve Hıristiyanlıkla ilgili kitapları da yayımladık" dedi. 

“Din ve inanç özgürlüğü hukukla korunuyor”
Çin Komünist Partisi (ÇKP) Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi Komitesi Daimi Üyesi Şevket Emin, Beyaz Kitap'la, Xinjiang'da vatandaşların din ve inanç özgürlüğünün yasalarla koruma altına aldığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Xinjiang'da vatandaşlar din ve inanç özgürlüğüne sahip. Bir dine inanıp inanmamayı gönüllü olarak seçiyorlar. İnanan vatandaşlara asla ayrımcılık yapılmaz ya da adaletsiz bir şekilde davranılmaz. Çeşitli kademelerdeki yönetimler, inanç sahibi vatandaşların dini duygularına ve ihtiyaçlarına saygı gösteriyorlar. Vatandaşların olağan dini faaliyetleri hukukla korunuyor."

Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ne bağlı Çöçek kenti sakinlerinden Meryem Kadir, oruç tutup tutmamanın, herkesin kendi tercihi olduğunu söyledi. Oruç tutmanın, bir ibadet ve nesilden nesile aktarılan bir âdet olduğunu kaydeden Meryem Kadir, "Bu, bizim inancımız ve bir âdetimiz. Eskiden dedem, annem, babam, hepsi oruç tutardı. Oruç tutmanın sağlığımızı iyi ya da kötü etkilemesi söz konusu değil, bu bir alışkanlık. Çocuklarımın oruç tutup tutmaması da onların tercihi" diye konuştu.

İbadet özgürlüğü Beyaz Kitap’la teminat altında
Çin Devlet Konseyi Basın Ofisi’nin dün yayımladığı “Xinjiang'da İnanç Özgürlüğü” başlığını taşıyan “Beyaz Kitap'”ta, Xinjiang'daki dinlerin tarihi ve şimdiki durumu, vatandaşların din ve inanç özgürlüğü ile haklarının korunması, inanç sahibi vatandaşların olağan dini ihtiyaçlarının karşılanması, dini işlerin hukuk doğrultusunda yönetilmesi, din alanında yabancı ülkelerle temaslar, dini aşırıcılıkla mücadele ve din çevrelerinin olumlu rolünün geliştirilmesi gibi konular yer alıyor. 

Beyaz Kitap'ta Çin'in orta hâlli refah toplumu inşasında kritik bir dönemde bulunduğuna dikkat çekilerek, bu dönemde İpek Yolu Ekonomik Kuşağı'nın merkez bölgesi olan Xinjiang'ın eşitlik, dostluk ve karşılıklı saygı temelinde diğer ülkelerle iş birliği yapmaya hazır olduğu kaydedildi. Ayrıca farklı din ve medeniyetler arasında diyaloğun güçlendirileceği, dünya barışı ve gelişmesine katkı sağlanacağı da belirtildi.

Ramazan ayının hemen öncesinde yayımlanması nedeniyle de ayrı bir öneme sahip Beyaz Kitap’ta, Xinjiang'da şu an 24 bin 800 cami, kilise, Budist ve Taoist (Daoist) tapınağı ile 29 bin 300 dini personelin bulunduğu bigisine yer veriliyor. Çin Uluslararası Radyosu (CRI)