Saldırganın kimliği belirlendi
Pulse Club adlı gece kulübünde çevreye ateş açan ve içeridekileri rehin alan Omer Saddqui Mateen isimli saldırgan polisle girdiği çatışma sonucu öldürüldü. Orlando polisi yaptığı açıklamada olayın bir terör saldırısı olduğunu açıkladı. Saldırganın üzerinde herhangi bir patlayıcı maddeye ratlanmazken, bir tüfek ve tabanca ile ölü olarak ele geçirildiği açıklandı.

40 el ateş edildi
Orlando polisinin twitterdan yaptığı açıklamada “ bölgeden uzak durulmasıö çağrısı yaptı. Gece saat 02.00 sularında Pulse Club'dan 40'ın üzerinde silah sesi duyulmuş, saldırgan içeridekilerin üzerine ateş açtıktan sonra müşterileri rehin almıştı. Rehine krizi devam ederken polis etrafta kontrollü bir patlama gerçekleştirdi.

Silahlı çatışmada bir polis de yaralandı. Gece kulübünün etrafında çok sayıda polis ve acil yardım ekibi sevk edildi.

ABD'nin Florida eyaletine bağlı Orlando kentinde acil yardım hattı 911'i arayarak, IŞİD'e bağlı olduğunu belirten silahlı saldırgan daha sonra eşcinsellerin gittiği bir gece kulübünü bastı. Saldırıda 50 kişi yaşamını yitirirken, 53 kişi de yaralandı. Saldırgan da çıkan çatışmada öldürüldü. ABD Başkanı Barack Obama, olayı 'terör eylemi' olarak nitelendirirken, IŞİD saldırıyı üstlendi.

ÜÇ SAAT SÜRDÜ
Olay dün sabaha karşı yerel saatle 02.02'de başladı ve 05.00'da özel harekat ekibi SWAT'a bağlı bir birimin gece kulübüne girerek saldırganı öldürmesiyle sona erdi. Görgü tanıkları ve Orlando polisinin verdiği bilgilere göre, 29 yaşındaki Afgan kökenli Omar Mateen, bir hafta önce yasal yollarla aldığı AR-15 tipi taarruz tüfeği ve tabancayla Pulse adlı gece kulübünü bastı. Saldırı esnasında barda yaklaşık 300 kişinin bulunduğu belirtilirken, bunların büyük bir bölümünün barın güvenlik görevlisiyle Mateen'in çatışması sırasında kaçmayı başardığı belirtiliyor. Olay yerine gelen Orlando polisi gece kulübünü kuşatınca Mateen, yaklaşık 30 kişiyi rehin aldı. Bunun üzerine SWAT birimi, üç saat sonra zırhlı araç ve iki ses bombasıyla gece kulübüne girerek Mateen'i öldürdü. Son müdahale esnasında bir SWAT polisi kafasından isabet aldı ancak kaskı sayesinde ölümden kurtuldu. Olayın ardından bina çevresinde polisin şüpheli bir düzenek bulduğu da iddia ediliyor.

TERÖR VE NEFRET EYLEMİ
New York Times gazetesine göre, ABD İçişleri Bakanlığı, Mateen'in saldırıdan önce 911'i arayarak IŞİD'e bağlı olduğunu söylediğini ABD Kongresi'ne bildirdi. ABD Başkanı Barack Obama Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında Orlando saldırısını 'Terör ve nefret eylemi' olarak niteledi ve ülke genelinde ulusal yas ilan etti. ABD'lilere korkuya teslim olmamaları çağrısında bulunan Obama, "Hiçbir saldırı kim olduğumuzu değiştirmez" diye konuştu. IŞİD'in Amak ajansı da sosyal medya üzerinden "Orlando'daki saldırıyı düzenleyen bir IŞİD savaşçısıydı" iddiasında bulundu. IŞİD söczüsü Ebu Muhammed el-Adnani, geçtiğimiz ay "Dünyadaki tüm Müslümanlar, Ramazan ayında batıya karşı saldırılar düzenleyin" çağrısı yapmıştı. Ancak Mateen'in saldırıyı tek başına mı yoksa başkalarının yardımıyla mı düzenlediği henüz netlik kazanmadı.

FBI'IN RADARINA İKİ KEZ TAKILMIŞTI
Orlando'daki kanlı saldırıyı düzenleyen Omar Mateen, 1980'li yıllarda ABD'ye göçe etmiş ve New York'ta yaşayan Afgan kökenli bir ailede dünyaya geldi. Florida'da yaşayan Mateen, 2007'den bu yana G4S adlı güvenlik şirketinde çalışıyordu. Babası Mir Seddiqu'ye göre Mateen'i harekete geçiren şey 'Müslümanlık değil, homofobi'. Oğlunun aşırı dindar biri olmadığını söyleyen Seddique, ABD medyasına yaptığı açıklamada, bir defasında oğlunun Florida'da ailesinin önünde öpüşen eşcinsel bir çifte çok sinirlendiğine şahit olduğunu anlattı.

'KARISINI DÖVERDİ'
FBI'ın, radikal İslamcı olabileceği şüphesiyle Mateen hakkında biri 2013, diğeri 2014'te olmak üzere iki soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı. Birincisinde Mateen'in sosyal medyada yaptığı bir yorum FBI yetkililerini harekete geçirirken, ikinci soruşturma Suriye'de intihar saldırısı düzenleyen Ürdün kökenli bir IŞİD militanıyla ilişkileri üzerine açıldı. Basın toplantısı düzenleyen FBI yetkilisi Ron Hopper, "Sorgular sonrası Mateen'in bir tehdit arz etmediği kanaatine varıldı ve salıverildi" dedi. Mateen'in eski eşine ulaşan Washington Post, kimliğini açıklamak istemeyen kadının eşinden şiddet gördüğünü anlattığın bildirdi. Eski karısı, Mateen hakkında "Dengeli bir insan değildi. Eve gelirdi, çamaşırları yıkamadım diye beni dövmeye başlardı" diye konuştu.

Onur yürüyüşüne saldırı son anda engellendi
ABD'nin California eyaletine bağlı Santa Monica'da eşcinsellerin onur yürüyüşüne yönelik silahlı saldırı girişimi son anda engellendi. Polisinin gözaltına aldığı şüphelinin aracında patlayıcı ve silahlar ele geçirildi. Santa Monica Polis Şefi Jacqueline Seabrooks, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, James Howell adlı saldırganın "Eşcinsel onur yürüyüşüne zarar vermek istediğini" söyledi.