Esat rejiminin Halep’e hava saldırıları devam ediyor. Bugün de Suriye hava kuvvetlerine bağlı uçak ve helikopterler Halep’in muhalefet savaşçılarının elindeki bölgelerini bombaladı. En az beş kişi hayatını kaybetti.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü, 22 Nisan’dan beri Halep’e düzenlenen hava, topçu ve füze saldırılarında 250’ye yakın sivilin öldüğünü belirtti. Bunlardan yalnızca 50’si, bir hastaneye düzenlenen hava bombardımanında hayatını kaybetti. Halep iç savaşın başladığı 2011’e kadar Suriye’nin en kalabalık kenti, en canlı ticaret merkeziydi. Ancak kent şimdi savaş alanı haline dönüştü. Uluslararası Kızılhaç Komitesi, kentte çatışmaların artmasının büyük bir insani felakete dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ateşkesi uzatma ve ülke geneline yayma çabalarını görüşmek üzere yarın Cenevre’ye gitmeyi planlıyor. Amerika ve Rusya’nın arabuluculuğunda başlatılan geçici ateşkese Halep dahil edilmemişti. Ancak ateşkesin halen Esat rejiminin elindeki Lazkiye, başkent Şam ve Şam’ın yakınında, isyancıların elindeki Doğu Guta’da devam ettiği bildiriliyor. Üç gün devam etmesi beklenen Yeni geçici ateşkes geçtiğimiz saatlerde yürürlüğe girmişti.

Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov yeni ateşkesin ayrıntılarını dünkü görüşmelerinde dele aldı. Amerika ve Rusya’nın da aralraında bulunduğu 17 üyeli Suriye Destek Grubu, tüm tarafları ateşkese ikna etme çalışmaları devam ediyor.