İnşaatı 20 yıl süren 57 kilometre uzunluğundaki Gotthard Base tünelinin yapımında binlerce işçi çalıştı ve onlarca işçi hayatını kaybetti.
Aynı zamanda dünyanın en derin raylı tüneli olan tren yolunun açılışında aralarında bir imamın da olduğu dini lederler de yer aldı. Ayrınca tünelde Türk firması Rönesans İnşaat'ın imzası bulunuyor.

Tünel sayesinde her gün 300 tren Alp dağlarının altından saatte 250 kilometre hızla seyahat edebilecek. Zürih–Milano arası ise 2 saat 40 dakikaya düşecek.
Tünel, Avrupa kıtasının güneyi ve kuzeyi arasındaki mesafeyi İsviçre Alpler'inin altından 2 bin metre kadar kısaltacak.

Gotthard'dan yalnızca yolcular geçmeyecek, tünel sayesinde yaşlı kıta üzerindeki nakliyat daha çok demiryoluna kayacak. Alpler'de kamyonlarla zor koşullarda taşınan milyonlarca ton mal tren yoluyla kısa sürede hedefine ulaşacak.

Yaklaşık 20 milyar dolara mal olan Gotthard'ın açılışına dini liderler de katılıyor. Peder Martin Werlen, haham Marcel Yair Ebel, imam Bekim Alimi ve rahip Simona Rauch birer konuşma yaptı.
Tünel fikri İsviçre'de ilk olarak bundan 56 yıl önce, 1960'ta ortaya atılmıştı. Gotthard'dan önce dünyanın en uzun tüneli unvanı, 53 kilometre 9 metre ile Japonya'daki Seikan Tüneli'ndeydi.