BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, Menbiç Askeri Konseyi adına konuşan Şarfan Derviş, 150'den fazla IŞİD militanının öldürüldüğü bir saldırının ardından militanların aileleriyle birlikte Menbiç'ten kaçtıklarını söyledi.

Menbiç'i geri almak için yürütülen operasyon, Suriye ordusunun Rusya desteğiyle Rakka'ya yönelik başlattığı harekat ve Irak'taki Felluce harekatıyla eş zamanlı olarak gerçekleşiyor ve IŞİD üzerindeki baskıyı artırıyor.

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırılarıyla desteklediği Suriye Demokratik Güçleri'nin, geçen hafta Menbiç'e geri almak için başlattığı operasyonda ilerleme kaydettiği bildiriliyor.

Önemli bir bölümünü terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin Menbiç harekatına katılan birliklerin hangi gruplara bağlı olduğu ise net değil.

ABD operasyona Kürtlerin değil, Suriye Demokratik Güçleri'ne dahil olan Arap güçlerin öncülük ettiğini söylüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ABD'li yetkililerden aldıkları bilgilere göre, Menbiç harekatına 450 YPG’linin ve 2 bin 500 Arap'ın katıldığını söylemişti. ErdoğanYPG'nin harekata lojistik destek verdiğini de söylemişti.

Ancak Suriyeli muhaliflerin ağırlıkta olduğu merkezi Londra'da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Menbiç harekatında YPG'nin asıl unsur olduğunu ifade ediyor.

ABD'DEN 55 HAVA OPERASYONU

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi açıklamasına göre, Suriye Demokratik Güçleri kent merkezinin 5 km yakınlarına kadar ilerledi.
ABD Merkez Komutanlığı sözcüsü Albay Patrick Ryder da cumartesi günü Suriye Demokratik Güçleri'nin ilerlerken 100 kilometre kareden fazla bir alanı ele geçirdiklerini duyurdu.

Ryder, operasyonun başlamasından bu yana 55'ten fazla hava operasyonu düzenleyerek, IŞİD'in Suriye ve Irak'tan ve buralara malzeme, militan ve silahgöndermesini engellediklerini bildirdi.

Birleşmiş Milletler, Menbiç civarındaki çatışmalardan en az 20 bin sivilin kaçtığını belirtiyor.

'32 SİVİL ÖLDÜ'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre operasyonun başladığı geçen Pazartesi'den bu yana, aralarında koalisyonun hava saldırılarına kurban giden 32 sivil de bulunan 74 kişi öldü.

Menbiç'in güneydoğusundaki Kirbet el Rus köyünü ele geçiren Suriye Demokratik Güçleri burada IŞİD'in elinde tutsak olan Ezidi kadın ve çocukları kurtardı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçler ise Rusların hava desteği ile Cumartesi günü Rakka'ya doğru ilerliyor.