Cumhurbaşkanlığı sistemi için düzenlenen anayasa değişikliğine ilişkin referandum sonrasında evet kararının çıkmasının ardından New York Times yayınladığı makale ile Türkiye'de demokrasinin kaybettiğini yazdı.

İşte çok tartışılan New York Times'daki o makalenin bir kısmı, 

"Türkiye'de Demokrasi Kaybetti
Türkiye'nin anayasa referandumuyla ilgili söylenebilecek en iyi şey, oy kullananların yüzde 48,7'si, otokratik yönetimini pekiştirmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en çirkin hareketine karşı çıktı. 

Pazar günü yüzde 60 oy kazanması beklenen Erdoğan, Ankara ve İstanbul gibi önemli kentleri kaybetti. Uluslararası monitörlerden gelen usulsüzlüklerin iddia edilmesi nedeniyle meşruiyeti daha da aşındı.

Referandum, Sayın Erdoğan'ın Türkiye'nin parlamento sistemini güçlü bir cumhurbaşkanlığı ile değiştirme konusundaki çabasını sonuçlandırdı. Ve değişiklikler 2019 cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar resmen yürürlüğe girmeyecek olsa da, sonuçta zaten güçlü konumunu sağlamlaştırdı ve "tarihimizin en önemli hükümet reformunu yürürlüğe koyma" övünmesine izin verdi.



Uygulamada, İslamcı AKP partisinin TBMM'deki çoğunluğu göz önüne alındığında Sayın Erdoğan, bu güçlerin birçoğunu etkili biçimde kullanmaktadır. Artık Anayasa'da resmi olarak onaylandıkları gerçeği, diktatörlük içgüdülerini güçlendirebilir ve liberal demokrasilerin geleneksel olarak bağımlı olduğu güçlerin ayrılmasını daha da tehdit edebilir."


Makalenin tamamı için TIKLAYINIZ

Kaynak: New York Times