Ayrılığın nedeni Suriye
Nusra'nın lideri Ebu Muhammed Culani El-Cezire Arapça televizyonunda yaptığı açıklamada, Batılu toplumun Suriyelilerin üzerindeki baskılarını ortadan kaldırmak, özellikle de ABD ve Rusya'nın Suriye halkını bombalamada kullandığı bahaneyi ortadan kaldırmak için El Kaide'den ayrıldıklarını açıkladı. 

El Kaide'nin yardımcı lideri ayrılığı onayladı
El Kaide lideri Eymen Zevahiri'nin yardımcısı Ahmet Hasan Ebul Hayr'a ait olduğu belirtilen ve bugün internette yayınlanan ses kaydında Ebul Hayr, Nusra Cephesi'nin El Kaide'den ayrılmasına yeşil ışık yakmıştı. Ebul Hayr, Nusra Cephesi üyelerine, Müslümanların ve Şam'daki cihadın yararına nasıl hareket edilmesi gerekiyorsa o yönde hareket edilmesini tavsiye etmişti.



El Kaide ile yollarını ayıran DAEŞ'le güç mücadelesine giren Nusra Cephesi'nin bünyesindeki yabancı savaşçıların önemli bir kısmı DAEŞ'e geçti. 2014'te yabancı savaşçı oranını yüzde on beşe indirip ana kadrolarını Suriyelilerden oluşturmaya başlayan örgüt, faaliyetlerini Suriye topraklarıyla sınırlı tutacağını açıkladı.

 Nusra Cephesi, Suriye'de Mart 2015'te en etkin yedi muhalif grubun bir araya gelmesiyle oluşan Fetih Ordusu'nun kurucu unsurlarından biri oldu.

Kaynak:AA