Kanada hükümeti tarafından, Alberta eyaletinde acil durum ilan edildi. Yetkililer yangını kontrol altına almanın aylarca devam etme ihtimalinin olduğunu belirtti. Alevler, Fort McMurray kentinin tahliye edilmesine sebep açtı.

YANGIN KUVVETLİ VE KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

Kamu Güvenliği Bakanı Ralph Goodale yangının büyük, kontrol dışı ve tehlikeli olduğunu belirtti.

15 HELİKOPTER, 14 UÇAK, 88 İTFAİYE TEHÇİZATI İLE MÜCADELE

Alberta Acil Durum Yönetimi Dairesi 500 itfaiyecinin 15 helikopter, 14 yangın söndürme uçağı ve 88 diğer itfaiye teçhizatı ile çalışarak Fort McMurray ve etrafında yangınla mücadele edildiğini açıkladı.

YAĞMUR YETERSİZ

Önümüzdeki günlerde yağmur yağacak olsa da yetkililer bunun yeterli olmadığını söylüyor.
Alberta Yangız Hizmetleri Direktörü Chad Morrison “Ağır yağışa ihtiyacımız var, sağanak yağış yeterli olmaz” diye konuştu.

DÜNYANIN EN BEREKETLİ PETROL ÜRETİM MERKEZİ

Morrison, itfaiyecilerin çalışmalarına rağmen petrol kumulları bölgesi olarak bilinen Alberta’daki yangının ağır sağanak yağışlar yağana kadar sona ermeyeceğini söylüyor. Bu eyalet dünyanın en karlı petrol üretim merkezlerinden biri.

49 YANGINDAN 7'Sİ KONTROL ALTINDA DEĞİL

Eyalette devam eden 49 yangında 1100 itfaiyeci görevde. Bunlardan 7’si henüz kontrol altında değil. Eyaletin başbakanı Rachel Notley, yangından zarar gören insanların ihtiyaçlarını karşılamak için, yetkilileri yönlendirecek bir görev gücü kurulduğunu duyurdu.

OLAYDAN ETKİLENENLERE MADDİ YARDIM YAPILACAK

Bölgedeki yerel gazete Edmonton Journal, hükümetin afet bölgesine yardım için 200 milyon dolar ayırdığını, ayrıca olaydan etkilen yetişkinlere 1250 dolar ve ailelerinde baktıkları kişi başına da 500’er dolar para yardımı yapılacağını bildirdi.
Fort McMurray’den 80 binden fazla kişi tahliye edildi. Yetkililer hala yangınların çıkış nedenini araştırıyor.