Romanya'daki füze kalkanının kısa ve orta menzilli füzeler için kullanabileceğini belirten Putin, "Bu nedenle bu sistem, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nın bariz bir ihlali" dedi.

Rusya'nın endişelerini dikkate almadan Romanya'ya füze kalkanı yerleştirdiğini söyleyen Putin, ülkesinin bu nedenle, ulusal çıkarlarına yönelik bu yeni tehdit karşısında neler yapabileceğini düşünmek zorunda bırakıldığını belirtti.
 
'İŞBİRLİĞİ TEKLİF ETTİK, OLUMLU YANIT ALAMADIK'
 
Washington'ın ilk başta füze kalkanının İran'dan gelebilecek nükleer saldırılarına karşı tasarlandığını söylediğini anımsatan Putin, "İran'dan gelebilecek nükleer tehdit şu anda nerede? Böyle bir tehdit yok. Nitekim ABD'nin kendi İran'la nükleer anlaşma imzaladı. Ancak bu tehdidin ortadan kalkmasına rağmen füze kalkanı çalışmaları devam etti" dedi.
 
Ayrıca Putin, ABD'ye füze kalkanı konusunda daha önce işbirliği teklif ettiklerini ama yanıtın olumsuz olduğunu sözlerine ekledi.
 
'BU PLANLARDA BAZI DÜZELTMELER YAPACAĞIZ'
 
Romanya'ya konuşlandırılan füze kalkanının 'uluslararası gerilimi tırmandırmaya ve yeni bir silahlanma yarışı başlatmaya yönelik yeni bir adım' olarak tanımlayan Putin, "Ama biz bu yarışın içine çekilmeyeceğiz ve kendi yolumuzda ilerleyeceğiz. Ordumuzu ve donanmamızı yeniden silahlandırmak için yıllardır yapılan planları aşmadan çalışacağız. Ancak Rusya'nın güvenliğine yönelik tehditleri etkisiz hale getirmek için bu planlarda bazı düzeltmeler de yapacağız" vurgusunu yaptı.
 
'DURUMUN İYİYE GİTMEDİĞİNE İŞARET'
 
ABD'nin Romanya'daki füze kalkanını aktif hale getirmesini 'durumun iyiye gitmediğine işaret eden bir gösterge' olarak yorumlayan Putin, Rusya'nın ise geniş çaplı çatışmaların çıkmasının önlenmesi ve stratejik güç dengesinin korunması için mümkün olan her şeyi yaptığını belirtti.