Reuter haber ajansı Beşar Esad ve Recep Tayyip Erdoğan hakında çarpıcı bir değerlendirmede bulundu.

BBC Türkçe'nin haberine göre Türkiye'nin dış politika manevralarının ülkenin etkisini artırmaktansa daha da izole ettiğini belirten ajans, dış politika değişikliğinin işaretlerinin Başbakan Binali Yıldırım'ın "düşmanlarımızı azaltacağız, dostlarımızı çoğaltacağız" ifadesiyle ortaya çıktığını ifade ediyor.
Reuters'a göre bu, Ahmet Davutoğlu döneminde Türkiye'nin dış politikasının ülkeyi zora soktuğunun üstü kapalı bir ifadesi anlamına geliyor. Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı sırasında Ankara, Esad'ın görevden ayrılmasının Suriye'de istikrarın tek yolu olduğunda ısrar ediyordu.
Bu da Türkiye'yi Esad'ın müttefiki Rusya ve terör örgütü IŞİD'e karşı savaşan ABD ile ilişkilerinde zora sokuyordu.

Üst düzey bir AKP yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada, "Esad sonuçta bir katil. Kendihalkına işkence ediyor. Ama Kürtlerin özerkliğini desteklemiyor. Birbirimizi sevmeyebiliriz ama bu konuda aynı siyaseti savunuyoruz" dedi.

Suriye konusundaki değişim sinyallerinin yanı sıra, Reuters'a göre, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'nun İsraille ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda adımlar atıldığını söylemesi de bir başka siyaset değişikliği işareti. Reuters'a bilgi veren bir yetkiliye göre, Türkiye ile İsrail arasında bir anlaşmaya varılması yakın. Yetkili, "Her iki tarafta da bir çözüm bulunması için gerekli siyasi irade mevcut. Size vaktini söyleyemem ama anlaşmaya varmamız oldukça yakın." diyor.