Moskova’da salı günü polisin düzenlediği operasyonda, yeraltı dünyasının en etkili ismi olarak medyada adı sık sık geçen Zahari Kalaşov gözaltına alındı. 'Şakro Molodoy' lakabıyla tanınan 63 yaşındaki Kalaşov’un, Moskova yakınlarında lüks malikanesinde cinayet suçlamasıyla yakalandığı ve hakkında 15 ağustosa kadar tutukluluk kararı verildiği bildirildi. Rusya İçişleri Bakanlığı’nın mafya babasının gözaltına alınmasıyla ilgili yayınladığı video internette büyük ilgi gördü.

Uzun yıllar İspanya’da hapis yattıktan sonra serbest kalıp Rusya’ya dönen “Şakro Molodoy”’un, geçen yıl mafyanın öldürülen 1 numaralı ismi, yakın dostu ve ortağı “Ded Hasan”ın (Aslan Usoyan) yerini aldığı iddiaları Rus basınında öne çıkmıştı.

İzvestiya gazetesi, “Şakro Molodoy”un (Genç Şakro) Moskova’da “Element” adlı bir  Kore restoranın iç tasarımcısının 30 bin doları bulan alacağının ödenmemesi ve konunun mafyaya havale edilmesi sonrası başlayan tartışmada iki kişinin öldürülmesi olayında parmağı olduğu iddiasıyla gözaltına alındığını yazdı.

Argümenti Fakti gazetesinde yer alan bilgilere göre 20 Mart 1953 Tiblis doğumlu olan Zahari Kalaşov, 2006 yılında İspanya’da kara para aklama ve diğer bazı suçlardan 7 yıl hapse mahkum olduktan sonra cezasını çekip Rusya’ya gelmişti.

Gazete, o dönem davanın savcısı olan Jose Grinda’nın “Kalaşov’un Rusya askeri istihbarat teşkilatının talimatıyla PKK’ya silah sağladığı” iddiasını da ortaya attığını yazdı.

'PKK'yı silahlandırdı'

WikiLeaks belgelerinde PKK’nın silahlandırılmasında  Zahari Kalaşov’un işlev gördüğü iddia edilmiş, Londra’da öldürülen eski Rus istihbarat ajanı Aleksandr Litvinenko da Kalaşov’un PKK’ya silah sattığını iddia etmişti.

Haberlere göre Kalaşov, 2003 yılında Gürcistan’daki iktidar değişimi sonrasında işleri bozulunca İspanya’ya göç etti.  İspanya’da silah ticareti ve Rus mafyasının kara paralarını aklama işinin başına geçti. 2005 yılında İspanyol güvenlik güçleri “Eşek arısı” kod adıyla Rus mafyasına karşı operasyon gerçekleştirdi. Birçok Rus mafya önderi ele geçirilirken Kalaşov İspanya’dan kaçmayı başardı. 2006 yılında İnterpol aracılıyla Birleşik Arap Emirliklerinde gerçekleşen ikinci bir operasyonla Zahariy Kalaşov ele geçirildi ve İspanya’ya iade edildi. Geçtiğimiz temmuz başında mahkemesi görülen Kalaşov 7 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Novaya Gazeta, "Şakro Molody"un kişisel servetinin 200 milyon dolara yakın olduğunu yazdı. 

Kaynak: Türkrus internet sitesi