Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rus savaş uçaklarının İdlib'e hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığımız, hastane ve caminin isabet aldığı hava saldırılarında yedisi çocuk en az 60 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Saldırılara ilişkin bakanlık açıklamasında

"Yaralı sayısının iki yüze yaklaştığı tahmin edilmektedir. Suriye’de siyasi bir çözümü ve Çatışmaların Durdurulması Mutabakatı’nı savunduğunu söyleyen Rusya Federasyonu’nun, bu ilkeleri pervasızca ayaklar altına almakta olduğu açıktır. Rejim ve Rusya Federasyonu’nun, tarih ve maşeri vicdan önünde hiçbir savunmanın aklayamayacağı ölçüdeki bu suçları karşısında uluslararası camianın üzerine düşeni daha fazla gecikmeden yerine getirmesini bekliyoruz."

İngiliz haber ajansı Reuters, saldırılar sonucunda yerle bir olmuş bina enkazları ve yıkılan hastanenin fotoğraflarını yayınladı. 



Şubat ayından bu yana en şiddetli bombardıman
Muhalifler, yapılan hava saldırısını Şubat ayında ilan edilen ateşkesten bu yana en ağır bombardıman olarak tanımlıyor.

Kent, muhaliflerin oluşturduğu ve El Kaide'nin Suriye'deki kolu olan Nusra Cephesi'nin ağırlığını koyduğu Fetih Ordusu'nun kontrolünde.

ABD ve BM tarafından "terör örgütü" olarak nitelendirilen Nusra Cephesi, Suriye'de üç ay önce ilan edilen ateşkese dahil edilmemişti.

Muhalif başmüzakereci istifa etmişti
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) heyetinin Başmüzakerecisi Muhammed Alluş dün istifa etmişti.

Muhammed Alluş kararına gerekçe olarak, ülkesinde 5 yıldan uzun süredir devam eden iç savaşın sona ermesi amacıyla yürütülen barış görüşmelerinin başarısız olmasını göstermişti.

Cenevre'de Birleşmiş Milletler'in (BM) desteği ile yürütülen görüşmeleri "zaman kaybı" olarak nitelendiren Alluş, görüşmelerin soruna siyasi bir çözüm getirmediğini, kuşatma altında yaşayan Suriyelilerin yaşam koşullarını da kolaylaştırmadığını belirtmişti.

Alluş, uluslararası toplumu da, Suriyelilerin yaşam koşullarını kolaylaştırmak için gerekeni yapmamakla suçlamıştı.

Suriye yönetimi ile muhalifler arasındaki kesilen barış görüşmelerinin ne zaman yeniden başlayacağı ise bilinmiyor.

Ülkede Şubat ayında ilan edilen ateşkes taraflarca sık sık ihlal edilmişti.

Suriye'de Mart 2011'de rejim karşıtı isyanla başlayan iç savaşta şu ana dek 280 bin kişi öldü, milyonlarca kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak: Milliyet