Rus haber ajansı RIA'ya haberine göre Rusya, Türkiye'ye Irak'tan askerlerini çekme çağrısında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Türklerin, Irak'taki varlığı kesinlikle kabul edilemez bir durum. Prensipte Türklerin yaptığı Batılı ortaklarımız tarafından çok daha büyük bir dikkati hak ediyor" diye konuştu.

Türkiye Irak'ta eğitim amaçlı bulunduğunu iddia ediyor
Türkiye, Irak'ın Musul vilayetine 20 kilometre uzaklıktaki Başika'da Iraklı güçleri eğittiğini ve IŞİD'in elindeki Musul merkezinin bir gün tekrar Iraklıların eline geçmesi için hazırlık yaptığını belirtiyor.

Türkiye geçen yıl Başika'ya 600 asker ve tank göndermiş, Irak merkezi hükümeti de bu askeri gücün derhal ülkeden çıkmasını istemişti.
Başbakan Haydar el Abadi'nin makamından yapılan açıklamada, Türkiye'nin bu adımla "Irak'ın egemenliğini ciddi bir şekilde ihlal ettiği" belirtilmişti.

AA ise, "Peşmerge güçlerinin eğitimi amacıyla 2,5 yıldır Musul'da bulunan Türk birliğinde yapılacak görev değişimi için 150 askerin, 20 civarında tank eşliğinde Başika bölgesine gönderildiğini" duyurmuştu.

İngiliz haber ajansı Reuters'a demeç veren bir Türk güvenlik yetkilisi "Bu askerlerin daha önceden Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde bulunduklarını ve Musul'a zırhlı araçlar eşliğinde karayoluyla gittiklerini" söylemişti.

Bir milyon nüfuslu Musul geçen yıldan bu yana Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinde.