Arap baharının Mısır dalgası sonrasında yapılan özgür seçimler sonrasında Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olmuştu. 

Seçim sonrasında yapılan darbe ile görevden uzaklaştırılan Mursi için idam kararı verilmişti. 

Mısır’da, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ‘Hapishaneler Baskını’ davasında aldığı idam cezası, mahkeme tarafından iptal edildi.

Mursi, Aralık 2012’de eylemcilerin öldürülmesi hakkındaki davada 20 yıla mahkûm edildi.

Hakkında iki idam kararı bulunan Mursi için mahkeme, ‘Hamas’a casusluk’ davasında verilen idam kararını ömür boyu hapis cezasına çevirmişti. Mursi hakkında bir de ‘Katar’a casusluk’ davası açılmıştı.

İhvan yöneticileri Muhammed Biltaci, Hayrat Şatır ve Ahmet Muhammed Abdulati ise ‘casusluk davasında’ idam cezasına çarptırılmıştı. Gıyabında yargılanan 13 kişi de idam cezasına çarptırılmıştı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El Karadavi de ‘hapishaneler baskını’ davasında gıyabında idam cezasına çarptırılmıştı. İdam kararlarına temyiz yolu açık.

‘Casusluk davasında’ yargılanan İhvan liderlerinden Muhammed Bedii ve 15 kişi hakkında da mahkeme ömür boyu hapis cezası verilmişti. Mısır yasalarına göre ömür boyu hapis cezası alan bir kişi 25 yıl hapis yatıyor.