Ucuz petrol fiyatları sebebiyle geçtiğimiz yıl 98 milyar dolarlık rekor açık veren Suudi Arabistan yönetimi, hem ekonomik hem de sosyal yönleri içeren ve 2030'a kadar büyük değişimi hedefleyen yol haritası çizdi. Yol haritası büyük ölçüde ülkenin petrol bağımlılığını azaltması hedefler arasında.

Reformlar dört ana başlıkta toplanıyor

"Vizyon 2030" adı verilen bu reform paketinde, özelleştirmeler, teşviklerin düşürülmesi, devlete ait petrol devi Aramco'nun bir bölümünün satılması ve 2 triyon dolarlık bir servet fonu oluşturulmasından oluşuyor.

'Aramco'nun değeri en az 2 triyon dolar olacak'

'Milli Dönüşüm Planı' olarak da adlandırılan "Vizyon 2030"a öncülük eden genç prens Muhammed bin Selman  "Aramco'nun piyasa değeri 2 trilyon dolar olacak" ifadelerini kullandı. 
Körfez ülkeleri tabanlı ekonomisini çeşitlendirmek için harekete geçen Riyad yönetimi ise 'Vizyon 2030'la petrole göbeğinden bağlı Krallık ekonomisini bu bağımlılıktan kurtarıp daha güçlü hale gelmeyi hedefliyor.  
Riyad'da toplanan Suudi Arabistan kabinesi 'Vizyon 2030' olarak bilinen geniş bir reform planınını bugün onayladı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman: 'Vizyon 2030' a öncülük ediyor. 30 yaşındaki genç Prensin lakabı 'Bay Herşey'
Arabistan'a 'yeşil kart' sistemi geliyor

Selman son olarak yurdışındaki Suudiler ve Kralık'ta uzun süre yaşayan Müslümanların faydalanabileceği yeşil kart uygulamasını 5 yıl içerisinde hayata geçireceklerini duyurdu. 

"Vizyon 2030"da öne çıkacak olan satırbaşları şöyle:

-Suudi Arabistan'da kadınların işgücüne katkısının yüzde 30'a çıkarılacak. Ülkede halihazırda  kadınların istihdama katkısı yüzde 22'ler civarında. Ülkede kadınların araba kullanması şuan da yasak. Bu yasağın da kalkması dedikodular arasında.
-Yüzde 11,6 seviyesinde olan işsizlik yüzde 7'ye indilmesi,
-Kamuya ait askeri Sanayi şirketlerinin halka arzı 2017 sonuna kadar tamamlanması,
-Küçük işletmelerin gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesine katkısı yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarılması hedefler arasında.
-Devam eden altyapı ve kalkındırma projelerinin hiçbiri durdurulmayacak