Rusya’nın Kafkas bölgesi Emniyet Müdürlüğü, yıllardır arandığı bilgisini verdikleri Çatayev ile ilgili, “Son olarak 2012’de Gürcistan sınır bölgesinde Gürcü muhafızlar tarafından ele geçirilen Çatayev’in iadesini istemiştik. Ancak Gürcistan terörizm suçundan aradığımız bu kişiyi bize teslim etmeyeceğini bildirdi. Çatayev, bizdeki bilgilere göre Kafkas Emirliği olarak tanınan oluşumun liderlerinden Doku Umarov’un Avrupa temsilcisi” açıklamasında bulundu.

İSTANBUL POLİSİ PEŞİNDE

Canlı bombaların kaldığı Aksaray Horhor’daki evde elde edilen bilgiler ışığında operasyonlar yapan ve İstanbul’daki IŞİD hücre evlerine baskınlar yapan Terörle Mücadele Şubesi ekipleri Ahmet Çatayev’i arıyor. ‘Tek kol’ Çatayev’in saldırıdan hemen önce yurt dışına gitmiş olması ihtimaline karşı sınır kapılarındaki kayıtlar tek tek inceleniyor. Bu arada Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin önceki gün yaptıkları baskınlarda gözaltına aldıkları 3’ü yabancı uyruklu 13 kişiden sonra dün sabaha karşı Başakşehir’deki çok sayıda adrese eşzamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, yabancı uyruklu 11 kişi daha gözaltına alındı. Bu kişiler özellikle Ahmet Çatayev konusunda sorgulanırken elde edilen bilgiler ışığında baskınların devam ettiği kaydedildi. Horhor’daki evin bulduğu bölgedeki tüm güvenlik kamerası ve MOBESE görüntülerini inceleyen polis Ahmet Çateyev’in buraya gelip gelmediğini araştırıyor.
Çeçenlerin en önemli liderlerinden Şamil Basayev’in köyü Vedeno’dan olan Ahmet Çatayev hayatı boyunca radikal örgütlere yakın olmuş. Rusya’da cezaevine konulduğu 2000’lerin başında hapisteyken kangren olan kolunun kesilmesinin ardından ‘Tek kol’ dine anılan Çatayev, 2003’te hapisten kaçmayı başardı. Ve sonra bir Çeçen olduğundan Rusya’da siyasi baskı gördüğünü söyleyerek Avusturya’dan sığınma hakkı aldı.



Çatayev, 2000'lerde Rusya'da cezaevinde kalırken kangren olan kolu kesildi. 2012’de Gürcü özel kuvvet birimleri Dağıstan sınırında esrarengiz bir paralimiliter grupla çatışmaya girdi. Çatışmada yaralananlardan biri de Çatayev oldu. Çatayev kolunun yanı sıra bacağını da kaybetti. Gürcüler, Çatayev'i serbest bırakmış... 

KARA LİSTEYE ALINDI

‘Ahmet El Şişani’ adını da kullanan Çatayev bazı kaynaklara göre 2014’ün sonunda Suriye’ye geçti, bazılarına göreyse İstanbul’a gelip örgütün İstanbul Emirliği’ni yaptı. Amerikan Hazine Bakanlığı, geçen yıl bir açıklama yapıp, Kuzey Kafkaslarda Ruslara yönelik tehdit oluşturan, ikisi IŞİD bağlantılı, biri Kafkaslar Emirliği bağlantılı üç kişiyi kara listeye aldı. Ve onlardan biri de ‘Tek Kol’ Ahmet Çatayev’di. Rus kaynaklara göre Kafkasya’da faaliyet gösteren selefi Kafkaslar Emirliği mensubuydu. IŞİD’in Türkiye ve diğer pek çok yerde olduğu gibi Kafkaslarda da selefi hareketi konsolide etmesi ve IŞİD’e benzer çizgideki örgütlerden isimleri kendi bünyesine kazandırmasının ardından Tek Kol da bu geçişi gerçekleştirdi. Kısa sürede IŞİD’in bölgedeki en etkili isimlerinden biri oldu. 

Kaynak: Hürriyet