Nokta'nın haberine göre Babek Zencani, ismini de açıkladığı üç Türk bakana toplam 137 milyon TL rüşvet verdi. Habere göre Reza Zarrab'ın ABD’de tutuklanması da bu iddia ile bağlantılı.
 
Zencani’nin 3 Türk bakana ne kadar rüşvet verdiğini isimlerini belirterek anlattığı, mahkemeye açıkladığı rakamın 137 milyon TL’ye denk geldiği iddia edildi.
 
Para ve altını çıkarmak için rüşvet vermiş
 
İran Petrol Bakanlığı’na ait 2.8 milyar dolarlık parayı çalmakla suçlanan Zencani’nin bu meblağnın 3 katına denk gelen parayı Türkiye’de rüşvet dağıttığına yönelik iddia tartışma yarattı.

Devrim Mahkemesi'nin kararıyla 6 Mart 2016’da idam kararı verilen Babek Zencani’nin, Türkiye’de ortağı Rıza Sarraf ile dağıttıkları rüşvet miktarını mahkemede açıkladığı ileri sürülüyor. Nokta dergisinin bu haftaki özel dosyasında yer alan habere göre Zencani, kendisine ait havayolu şirketiyle Türkiye’ye soktuğu para ve altının çıkarılması için Türk yetkililere rüşvet verdiğini itiraf etti.
 
İsimleri söyledi
 
Nokta dergisindeki haberde Tükiye'yi ilgilendiren iddiaların özeti şöyle:

“Dava boyunca İran medyasında, yargılamanın Türkiye’yi de kapsayan bir süreç olduğuna ilişkin haberler çıktı. Zencani, Sarraf'ın Türkiye'deki adamı olduğunu açıkça söyledi. İddianamede Türkiye’nin adı sıkça geçti.

1500 kilo altının İstanbul’da uçakta yakalandığında rüşvet vererek uçağı nasıl havalandırdığını açık açık anlattı. İran’ın petrol paralarını Türkiye’deki adamı Rıza Sarraf’a verdiğini de açıklıkla dile getirdi. Babek'in ifadesine göre; para trafiğinde yüzde 20-25’lik payı ‘aklanma komisyonu’ olarak dağıtıldı. Kendi payı ise yüzde 2 idi. Komisyonun yüzde 5’inin Dubai’de, yüzde 5’inin ise Türkiye’de kaldığını söylüyordu. Zencani, kendisine ait havayolu şirketleriyle Türkiye’ye soktuğu altın/paranın çıkarılması sırasında Türkiye’deki ortağı aracılığıyla Türk yetkililere yüksek miktarda rüşvet verildiğini itiraf etti. Zencani, üç Türk bakana bizzat ne kadar para verdiğini isimlerini söyleyerek anlattı. Verdiği rakam toplamda 137 milyona denk geliyordu. Zencani, Türkiye’de dağıtılan rüşvetin toplam rakamını da verdi: 8.5 milyar dolar! İddia ettiği 8.5 milyar dolar ‘komisyon’un asıl büyük kısmının dağıtımını ise Türkiye’deki kolunun bildiğini söylüyordu.”