Arnavut dili Hint- Avrupa dil ailesine mensuptur. Arnavutça kendi içinde Geg ve Tosk lehçeleri olmak üzere iki lehçeye ayrılmaktadır. Dünyada 7,5 milyon kişi tarafından kullanılmakta olan Arnavutça dili, Arnavutluk bölgesinde yaşayan kişilerin yanı sıra bu dil Kosova, Sırbistan’ın, Karadağ’ın ve Makedonya’nın çoğu bölgesinde de oldukça yaygındır. İtalya’nın ve Yunanistan’ın birçok belediyesinde yani devlet dairelerinde de Arnavutça dili kullanılmaktadır. Arnavutça dilini konuşan toplumlardaki toplam insan sayısı 7,5 Milyondur. Latince'den birçok alıntı kelime içermektedir fakat aynı zamanda Türkçeden İtalyanca'dan Yunanca'dan ve Bulgarca'dan da çok fazla kelime almıştır. Arnavutça’nın grameri yapısal Fransızca, Rumence ve Makedonca dilleriyle çok fazla benzerlikler göstermektedir.
 
 Arnavutça dilinin yazılı belgeleri çok eski tarihlere dayanmaktadır. Arnavut dilinin bağımsız oluşu 19. Yüzyıla dayanmaktadır. İlk Arnavut gazeteleri 1870 yılında yayınlarına başlamışlardır. Bizans yönetimi nedeniyle Yunanca, Osmanlı yönetimi sebebiyle Osmanlıca, Türkçe ve Arapça kelimeler Arnavutça'ya diline girmiştir.. Fakat en çok etkilendiği Dil Orta Çağ da bu dili konuşan insanların Venedik yönetiminde bulunması sebebiyle Latince'dir. Ülkenin bazı bölgelerine göre Latince, Yunanca veya Arapça dillerinden harfler kullanılmıştır. Arnavutça Türkçe çevirileri tercümanlık bürolarındaki tercümanlardan yardım alarak veya web sitelerinden yapmak artık mümkün. Tercümanlık büroları sıfır hataya yakın bir çeviri yaparken artık web siteleri de bu hata oranını sıfıra indirilmiş durumda. Hatta son zamanlarda Web siteleri daha çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi olarak çeviriyi sadece dakikalar içinde gerçekleştirmek ve online olarak siteleri kullanmak olabilir.
 
 Özel sektörde Arnavutça- Türkçe çevirilere daha fazla ihtiyaç olduğunu söylemiştik. Özel sektördeki gibi resmî kurumlarda da bu çevirilere ihtiyaç vardır. Yazışma belgelerinin, resmî dosyaların çevirisi ihtiyaçlardan bazılarıdır. Arnavut dilini kullanan ülkelerle anlaşmalar yapan firmalar bulunmaktadır. Ve bu firmaların yazışma belgeleri, sözleşmeleri iki dille de eksiksiz ve doğru şekilde çevrilmesi gereklidir. Deneyimli ve bilgili çevirmenlerin tercih edilmesi önemli bir husustur. Çeviri işlemleri için tıklayınız.