"TÜRKÜ DİNLEMEYE DEĞİL SANCAR'I DİNLEMEYE GELDİK"

Sancar'ın Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'ndaki konferansı öncesi öğrenci ve öğretim üyeleri bina çıkışında uzun sıralar oluşturdu. Çok sayıda kişinin ayakta izlemek zorunda kaldığı konferans öncesi bilim insanlarının oluşturduğu koro konser verdi. Konser sırasında bazı izleyiciler "biz türkü dinlemeye gelmedik, Aziz Sancar'ı dinlemeye geldik" şeklinde tepki gösterdi.

KAHRAMANLIK HİKAYESİ

Konserin ardından İzmir Biyotıp ve Genom Entitisü Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Sancar hakkında sunum gerçekleştirdi. Aziz Sancar'ın yoksul bir hayattan geldiğini ve bir kahramanlık hikayesi yazdığını söyleyen Öztürk, Türk bilim adamının hayatı, ilgi alanları hakkında da bilgiler verdi.

AZİZ SANCAR'IN KONUŞMASI

Konuşmasına "Herkes memleketini sever tabi. Bende vatan, millet, Sakrya biraz çoktur" sözleriyle başlayan Prof. Sancar, Nobel Ödülü getiren çalışmaları hakkında bilgi verdi.

PTT tarafından Aziz Sancar adına basılan bir posta pulunun görüntüsünü sunumu sırasında kullanan Sancar, "Öğrencilerin bunu görerek 'Ben de gerçekleştirebilirim' düşüncesine sahip olmasını istiyorum. Aziz Sancar, Savur ilçeside doğmuş bir Mardinlidir. Başka Türkler de bilime aynı katkıyı ve daha iyisini yapabilir." diye konuştu.

30 DAKİKALIK SÜREDE 50 DAKİKALIK KONUŞMA

Nobel Ödül töreni öncesi ve sırasında duygularını anlatan Aziz Sancar, her ödül sahibine 30 dakikalık konuşma süresi tanınmasına rağmen sayaca bakmadığı için 50 dakikalık bir konuşma gerçekleştirdiğini, ancak milletini en iyi şekilde temsil etmenin gururunu yaşadığını anlattı.

ÖDÜLÜ ALDIKTAN SONRA YOĞUN İLGİ

Tören öncesi programlar nedeniyle çok yorulduğunu, bekleme salonunda biraz da uyuduğunu söyleyen Sancar, tören sırasında ise hayatının en mutlu anını yaşadığını aktardı.

Ödülü aldıktan sonra hayatının değiştiğini, özellikle Türk dünyasından medyanın büyük ilgisiyle karşılaştığını dile getiren Aziz Sancar, New York'taki ünlü Times Square'da da fotoğrafının gösterildiğini dile getirdi.