Ulusal Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tasarı ve Bütçe Komitesinde merkezi idare bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin suallerini yanıtladı. Ziya Selçuk, hocanın haysiyetini yükseltmeye gereksinim olduğunu belirterek “Bizim; liderliğe, hocanın haysiyetini yükseltmeye, mekteplerimizdeki hoca odalarındaki atmosferi iyileştirmeye lüzumumuz var. Takribî 3 sene 4 ay müddet içinde hocalarımızın tamamını üniversitelerimizin içinde eğitimden geçirme tasarımız var. Bunun bütçesini de çıkardık. Uzlaşma sağladık” diye konuştu.

“MEKTEPLER ARASINDAKİ İHTİMAL VE ZAFER DEĞİŞİKLİKLERİ YÜKSEK”

Ziya Selçuk, Türkiye'de mektepler arasındaki ihtimal ve zafer değişikliklerinin yüksek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’nin özel öğretiminin belli bir noktaya gelmesi mevzusunda desteklenmesi gerekiyordu. Bence bu desteklendi. Şu düzeyde hükümet kararı olarak özel öğretime ayırdığımız bütçenin büyük miktarda imkânları daha kısıtlı olan fotoğrafı müesseselerimize aktarılması mevzusundaki yaklaşımın bu süreçte gereksinim olduğu düşünüldü. Türkiye’de mektepler arasındaki ihtimal ve zafer değişiklikleri yüksek. OECD, UNESCO, bir hayli kritere göre yüksektir. Bu farkı eksiltmemiz mevzubahisi olmadığı takdirde herkesin olanağı iyi olan mektebe doğru yönelme motivasyonu yükselecektir.”

FATİH PROJESİ İÇİN 3,4 MİLYAR TL

Ziya Selçuk, Fatih Projesinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu: “Toplam tükettiğimiz para 3.4 milyar TL. Fatih Projesi çok büyük kısmı uslu tahtalara ve dijital altyapıya dağılmıştır. Tabletin çok öncelikli olduğunu düşünmüyorum. İçeriğin evvelden hazırlanması ile alakalı meseleler oluştu. Sınıfların spesifik lüzumlarına müteveccih çalışmaya hazırlanıyoruz.”

“LİYAKAT TEMELLİ SİSTEM VURGUSU”

Ziya Selçuk,idareyici soymalarına ait bir suali ise şöyle cevapladı: “İlçe, şehir müdürleri ve şube müdürleri, mektep müdürleri için somut ölçülebilir emin suretle liyakat temelli bir süreci harekete geçireceğiz. İmtihan hazırlığımız var. Beynelmilel ‘know how’ var. Bunlarla alakalı iki aydır çalışma yürütüyoruz. Tam idareyicilerimize hangi seviyede, hangi denkliği getireceğiz ve bunun değişmemesi içinde vaatte bulunacağız. Denkliği uygun olan idareyici veya adaylarımızın, onların mekteplerle alakalı ölçülebilir amaçlarla karşı karşıya kalmasını sağlayacağız. Her bir mektep müdürünün amaçlarını soracağız.” DHA