7 ortaokuldan 27, 3 liseden 7 projenin katıldığı yarışmada, 6 okul öncesi öğretmeninin hazırladığı 9 projede STEM’in okul eğitiminde kazanımlarını anlatmak amacıyla değerlendirildi. Toplam 15 okulun katıldığı yarışmada Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz ÇANDIROĞLU projelerin hepsini tek tek inceledi. Fischertecnik eğitici oyuncak materyalleri ile hazırlanan projeler arasında güneşe göre yön çeviren evden, sensor ile açılan tek taraflı köprülere, kahve yapma makinasından, engelsiz sandalyeye kadar birçok icat yer aldı.

Kazanan öğrencilere danışman öğretmenleriyle birlikte olmak üzere Avrupa turu hediye edildi. Yarışmada ortaokul seviyesinde “Günebakan Ev”, lise seviyesinde de “Hidro Transport” icatları birinci olurken okul öncesi öğretmenler arası yapılan değerlendirmede “Çevre Dostu Akıllı Ev” ve “Kırmızı Başlıklı Kız ve Astro’nun Uzay Yolculuğu” ödüle layık görüldü.


Kayseri il Milli Eğitim Müdürlüğü ve Fischertecnik Türkiye Distribütörü Eduplay oyuncakları önderliğinde düzenlenen yarışma ile Kayseri’de STEM disiplinlerinde çalışma yapan yetenekli öğrencileri tespit ederek, araştırma ve geliştirme sonuçlarına dayalı, çözüme yönelik icat yapabilen, inovasyona açık, tutarlı düşünen bireyler yetişmesine zemin hazırlanmasının amaçlanıyor. Yarışmaya katılmaya hak kazanan projeler, daha önce her hangi bir yerde örnekleri olmayan özgün materyaller arasından seçildi. Türkiye’de ilk defa Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü ve Fischertecnik Türkiye Distribütörü Eduplay öncülüğünde gerçekleştirilmiş olan Özgün Stem Materyalleri yarışmasına geçtiğimiz yıl 30 proje yer almıştı. Bu yıl da okulların ve öğrencilerin yoğun ilgili gösterdiği yarışmada ortaokul ve lise öğrencileriyle okul öncesi öğretmenler kategorilerinde 42 proje yer aldı. Projelerden ortaokul ve lise projelerinin birincileri danışman öğretmenleri ile birlikte Avrupa Bilim Müzeleri gezisine, okul öncesi öğretmenleri de okul müdürleri ile birlikte Avrupa gezisi kazandı.
Kazananlar;

Beyazşehir İMKB Ortaokulu’ndan Bengisu Şenbaş Günebakan Ev projesi ile ortaokul kategorisinde birini oldu.
Behice Yazgan Kız Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Şerife Zobu “Hidro Transport” projesi ile lise kategorisinde birinci oldu.
Şehit İsmail Uygun Anaokulundan Öğretmen Yasemin Gürüryılmaz “Çevre Dostu Akıllı Ev” projesi ve Fatma Muhittin Tatar Anaokulu Öğretmeni Nesrin Arslan okul öncesi kategorisinde birinci oldu.
STEM Projesi’nin bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kelimelerinin İngilizce baş harflerinden oluştuğunu anlatan Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu; ‘’Uluslararası platformda ABD, İngiltere, Kore, Rusya, Almanya ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerde eğitim modeli olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. STEM’i eğitim sistemine entegre etmiş ülkelerin PİSA ve TİMS gibi küresel değerlendirme sınavları sonuçlarında gözle görülür derecelerde artışlar olması, diğer ülkelerin de dikkatlerinin ’STEM’ üzerinde yoğunlaşmasına sebep olmuştur. Türkiye’de STEM Projesi’ni ilk olarak Kayseri ‘de başlattık’’ açıklamasında bulundu.

‘’Eğitimin geleceği STEM’de’’
Kayseri’nin STEM modeli için, tüm Türkiye çapında pilot şehir seçildiğini söyleyen Çandıroğlu, ‘’Kayseri’de 3 yıl önce çalışmalarımıza başladık. Gelecek eğitimdeyse eğitimin geleceğinin ise STEM’de olduğuna inandık. STEM, tüm Türkiye’nin geleceğini belirleyecek bir proje. 10 okulumuz 42 proje ile il çapında düzenlediğimiz yarışmaya katıldı. Gördük ki çocuklara fırsat tanındığında hayal bile edilemeyecek cihazlar ürettiler. Bunların hiçbiri katalogda yok. Tamamen kendi başarıları. Özellikle Yahyalı Kız Yurdu’nun başarısıyla gurur duydum’’ diye konuştu.

‘’2016’da bilim merkezi kuracağız’’
Bugün Türkiye’de STEM denildiğinde ilk akla Kayseri’nin geldiğini vurgulayan Çandıroğlu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin de projede çok büyük katkısı olduğunu belirtti. Çandıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile STEM’i bir adım öteye taşımak için 2016’da bilim merkezi kuracağız. Bugün STEM eğitim modelini Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi yetkilileri kendi okullarında uygulamaya koymak için bizimle işbirliği içerisindeler. Bu bizi çok mutlu ediyor.’’