Darüşşafaka Cemiyeti ve Darüşşafaka Eğitim Kurumları Yöneticileri, 1966 yılı mezunları, öğrenciler, öğretmenler, Darüşşafakalılar, veliler ve bağışçılar da katıldı. Tören, çağdaş, laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşları ile Darüşşafaka’nın kurucularının değerli anısı önünde saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’yla başladı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Tekin; “Bu yıl Darüşşafaka Lisesi’nden 96 pırıl pırıl öğrencimiz mezun oluyor. Sizler, 10 yıl önce sınavımızı kazanıp Türkiye'nin dört bir köşesinden Darüşşafaka'ya geldiniz. Size kucak açtık. En iyi eğitim olanaklarıyla sizi en iyi şekilde yetiştirmek için var gücümüzle çalıştık. Darüşşafaka’daki eğitim yolculuğunuza katkısı olan tüm eğitim kadromuza sonsuz teşekkür ediyorum. Siz de bu ilginin ve imkânların değerini bildiniz, çalıştınız, çabaladınız ve Darüşşafaka Lisesi’nden mezun oldunuz! Toplumun her kesiminin güvenini ve saygısını kazanmış, her dönem çağının en ileri eğitimini öğrencilerine sunan, eğitim alanında bir başarı sembolü olan Darüşşafaka Lisesi'nin mezunu olarak hayata atılıyorsunuz. Ne mutlu size, bizlere ve bunu mümkün kılan değerli bağışçılarımıza! İyi ki Darüşşafaka’ya gelmişsiniz, iyi ki Darüşşafaka sizi kazanmış ve yetiştirmiş” dedi. Tekin, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün mezun olan kardeşlerimizden biri, Muradiye Kaya, hepimizi gururlandıran önemli bir başarı elde etti. Muradiye, Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun da mezunu olduğu, Kanada’nın prestijli üniversitelerinden University of British Columbia’da Sosyal Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde okumaya hak kazandı. Değerli kardeşimi yürekten kutluyor, çok başarılı bir eğitim hayatı olmasını diliyorum. Dilerim ki, bu gibi örnekler çoğalsın. Her öğrencimizin yurt içi veya dışında istediği üniversitede okuması en büyük dileğimiz ve hedefimiz.”

142’inci dönem öğrencilerinin Darüşşafaka’daki son dersin öğretmeni, Pelin Özkan’dı. Özkan konuşmasında kendi yaşam öyküsünden de örnekler vererek hayatımızı tercihlerimizin yönlendirdiği ve bu tercihleri yaparken çok dikkat etmemiz ve çaba harcamamız gerektiğini söyledi. “Sık sık ‘neden?’ sorusunu sormalı ve ikna edici bir cevap bulduktan sonra karar vermeliyiz” diyen Özkan şunları söyledi: “Sizin istediğiniz anda istediğiniz bilgiye erişebilme ve tercihlerinizi oluşturmak için pek çok kaynaktan araştırma yapabilme şansınız var. Önünüzde sonsuz seçenek, neyi neden seçeceğiniz konusunda onlarca sebep var. Tüm dünyayı aynı anda izlemeniz gerekiyor. Aynı anda tüm etkenleri analiz ederek karar vermeniz gerekiyor. Üniversite tercihinizi yaparken bile seçeceğiniz alanın 10 yıl sonra var olup olmadığını düşünmeniz ve kontrol etmeniz gerekiyor. Bu koşullarda iyi düşünerek, araştırarak tercihlerinizi oluşturmanız çok önemli. Geleceğinizi bugünden tasarlamaya başlamanız gerekiyor, ama bugünden tasarlarken de geleceğin koşullarını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Siz bu ülkenin geleceğisiniz. Bu nedenle sizden iki tane isteğim var. Birincisi, teknolojiyle aranızdaki mesafeyi sıfırlayın. Çünkü günümüzde teknoloji artık iyi fikirler üretmek için bir yöntem. Getirdiği olanakları güce çevirmeniz çok önemli. Özellikle de ülkemiz için, bu topraklar için. İkinci isteğimse kötü fikirlere iyi fikirlerle yanıt vermeniz. Bunun için de sürekli yeni sorular sormanız, dünyayı izlemeniz, konsept oluşturmanız ve öğrenmeniz gerekiyor. Yaratıcılığın hayatımız için ne kadar önemli olduğunu anlamanız ve buna inanmanız gerekiyor.” 

Törende, artık bir gelenek haline gelen 50’inci yıl anı diplomaları da verildi. Bu köklü kurumdan mezun olalı tam 50 yıl olan 1966 mezunları, bu yıl mezunlarıyla aynı mutluluğu yeniden yaşadı.
Darüşşafaka 142. Dönem birincisi Tuğçe Açıkalın, dönem ikincisi Fatma Bingöl ve dönem üçüncüsü Ecem Sekban’a ödülleri takdim edildi. Diploma sevincini yaşayan mezunların hep bir ağızdan Darüşşafaka Marşı’nı söylemesi ve keplerini havaya atmasıyla tören sona erdi.







Darüşşafaka Lisesi tarihi:
Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak yaşamlarını değiştiriyor. “Eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla 1863 yılından bu yana çalışan Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını ve yükseköğrenimleri esnasında burs almasını sağladı. Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağı ilkesiyle hareket eden ve “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla seçilen bine yakın öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 9 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı, kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.

2015 yılında Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) tarafından Özel Danışmanlık Statüsü’ne layık görülen Darüşşafaka Cemiyeti, yine Birleşmiş Milletler’in en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan UN Global Compact’in de üyesidir. Cemiyet, ilk kez 2013’te bağımsız kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetiminin şeffaflığını, hesap verebilirliğini ve sürdürülebilirliğini belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olmuş, üç yıl önce 10 üzerinden 8,4 olan notunu 2016 yılında 9,29'a yükseltmiştir.