Bursa'da yaşanan olayda, Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi'nin karne töreninde 10'uncu sınıf öğrenicisi Begüm Özkan ve 2 arkadaşı Atatürk'ün kaleme aldığı Gençliğe Hitabe'sini okumaları nedeniyle disipline sevk edildiler. 

Anadolu lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Begüm Özkan, Elanur Bayrak ve Sena Ağaoğlu, okul bahçesinde karnelerini aldıktan sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okuduşar. O anlarda iddiaya göre, Okul Müdürü Mustafa Yiğit öğrencilerin yanlarına gelerek, Gençliğe Hitabe'yi okumalarına engel olmak istedi.

Öğrencilerin velisinden biri o anları kameraya aldı. Kamera görütülerinden Begüm Özkan'ın Gençliğe Hitabe'ye başladığı anda Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi Okul Müdürü Mustafa Yiğit'in yanına geldiği, 'Çık dışarı' diye bağırdığı ancak, öğrencilerin Gençliğe Hitabe'yi okumaya devam ettiği görüldü.

Disipline sevk edildier
Yaşanan olaydan 1 hafta sonra okul yönetimi, öğrencileri okula çağırdı.

Çağrı sonrası okula giden 3 öğrenciden sözlü olarak ifadeleri alınarak disiplin kuruluna sevk edildi.

Bu olayın ardından konuşan Begüm Özkan, "Gençliğe Hitabe'yi okurken okul müdürü yanımıza gelip 'Sizi bu okulda tutmam', 'Çık dışarı' diye bağırdı. Ancak, biz sonuna kadar okuduk. Kısa bir süre sonra okul yönetimi bizi çağırdı. Okula gittiğimizde sözlü olarak ifademiz alındı. Ardından bizleri disiplin kuruluna sevk ettiler. Disiplin kurulunda hepimizi farklı odalara alıp 2 ayrı kağıt verdiler. Olayı anlatmamızı ve savunma yapmamızı istediler. Kağıtların birinde 'Gençliğe Hitabe'yi okumanın suç olduğunu biliyor musuz?' diye sorular vardı. Ancak biz yaptığımız şeyin arkasında olduğumuzu söyledik. Mustafa Kemal Atatürk'ün açmış olduğu eğitim kurumlarında ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın vermiş olduğu kitaplarda yazan Gençliğe Hitabe'yi okumak ne derece bir suçtur?"