İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) büyük bir işbirliği içerisinde. Atlas Deneyi'nin ulusal proje yürütücülüğünü üstlenen Bilgi Üniversitesi, Türkiye'de ilk "Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi" kurdu. Bununla birlikte dünyadaki önemli iki bilim etkinliğine de ev sahipliği yapacak. 

Atlas Deneyi'nin Türkiye ayağı konusunda sorumluluk üstlenen İstanbul Bilgi Üniversitesi, ayrıca CERN'de yürütülen CAST Deneyi için de Türkiye'den katılan tek üniversite oldu. Bunlarla birlikte kurduğu Yüksek Enerji Fiziği Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Bilgi Üniversitesi, CERN'deki işbirliklerini ve diğer benzer konulardaki faaliyetlerini bu merkez üzerinden gerçekleştirilecek. 

Merkezin müdürü ve Atlas Deneyi'nin ulusal koordinatörü pozisyonunda bulunan Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, CERN ile Türkiye arasındaki bağı yürütecek. Bu çalışmalar da Türkiye Atom Enerji Kurumu tarafından destekleniyor. 

Bu işbirliği ile birlikte bazı etkinliklere de ev sahipliği yapmaya hazırlanan İstanbul Bilgi Üniversitesi CERN Hızlandırıcı Okulu ve CERN Bilimi Hızlandırma Sergisi Türkiye de yer alacak.