Eğitimde fırsat eşitliğine destek amacıyla yola çıkan ve ikinci yılını tamamlamadan 10 milyon ders veren ücretsiz öğrenim platformu Khan Academy Türkçe; kendisi gibi hem online bir platform hem de bir sosyal sorumluluk projesi olan İhtiyaç Haritası ile anlamlı bir iş birliğine imza attı.

Herkese, her yerde, kendi hızında, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim vermek üzere yola çıkan Khan Academy Türkçe, farklı iş birlikleri ile daha fazla öğrencinin eğitim desteğinden yararlanmasını hedefliyor. Bu kapsamda, oyuncu Mert Fırat’ın kurucuları arasında yer aldığı İhtiyaç Haritası ile yeni bir proje başlatan Khan Academy Türkçe, İhtiyaç Haritası’ndan bilgisayar talebinde bulunan okulları belirleyerek, hem bilgisayar hem de Khan Academy Türkçe’nin okulda sistemli olarak kullanılması için eğitim desteği sağlıyor. Khan Academy Türkçe, bilgisayarları da kendi destekçilerinden alıp okullara ulaştırarak, sosyal sorumlulukta dayanışmanın altını çiziyor.

Oyuncu Mert Fırat’ın kurucuları arasında yer aldığı ihtiyacharitasi.org farklı konulardaki ihtiyaç sahipleri ile ihtiyacı karşılamak isteyen kişiler ve kurumları buluşturan online bir platform. İhtiyaçların karşılanmasının yanı sıra farklı konularda destek sahibi kurumların ve kişilerin de kullanabildiği bu platform Türkiye’nin her yerinden kullanılabiliyor.

Eğitim alanındaki ihtiyaçların karşılanmasında, herkesin üzerine sorumluluk düştüğünü ifade eden Khan Academy Türkçe Direktörü Alp Köksal iş birliği hakkındaki görüşlerini şu şekilde belirtti: “Eğitimde dijital dönüşümün yaygınlaşması için, bu alanda çalışan herkesle iş birliği içinde ülkemizin geleceği için eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunmaya gayret ediyoruz. Dijital platformu iyilik için organize eden ve faydasına yürekten inandığımız İhtiyaç Haritası ile iki sosyal sorumluluk projesinin dayanışmasına güzel bir örnek oluşturduk. Bir bağışçı olarak değil, kendi destekçilerimizi harekete geçirerek ihtiyacın karşılanmasını sağlayan bir sosyal sorumluluk hareketi olarak ilk adımı attık. Umuyoruz ki, destekçilerimizin sayısı artar ve daha çok okul Khan Academy Türkçe içeriklerinden yararlanabilir.”

İhtiyaç Haritası’nın kolektif çalışmalar ile sürdürülebilir bir yapı olabileceğine değinen İhtiyaç Haritası kurucularından Mert Fırat; “İhtiyaç Haritası, iller bazında ihtiyaçların, desteklerin ve gönüllülük faaliyetlerinin görünür kılındığı bir sistem hayalinden meydana geliyor. Derdimiz aslında herkesi İhtiyaç Haritası başlığı altında toplamaktan ziyade herkesi bu sistemin bir parçası yapabilmek. İhtiyacı olan doğru kişilere ulaşmak, insanların buluşma noktası olabilmek. Bu sebeple Khan Academy ile yaptığımız bu iş birliği bizim için çok değerli. Destekleri ile birlikte haritadaki birçok ihtiyaç sahibinin umudu olacaklarına inanıyorum” şeklinde iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Khan Academy'de 4000 ders videosu ve 150.000 alıştırma şu anda Türkçe olarak yayınlanıyor. Khan Academy Türkçe’nin dersleri ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine kadar matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler, iktisadi bilimler, uzay bilimleri ve tıp gibi konularda geniş bir alanı kapsıyor. Ayrıca, Khan Academy Türkçe dersleri altyazı seçeneği ile sunuluyor ve böylece işitme engelli kullanıcılar için de bir kaynak oluşturması amaçlanıyor.

Khan Academy Türkçe Hakkında

Dünyada eğitimde bir devrim olarak nitelendirilen, 2006 yılında Salman Khan tarafından kurulan ve kısa sürede milyonlarca kişinin ücretsiz eğitim aldığı bir platforma dönüşen Khan Academy bugüne kadar verdiği yarım milyardan fazla ders ile dünyanın en büyük sınıfı olarak biliniyor. Khan Academy’nin ilk uluslararası iştiraki olarak faaliyete geçen Khan Academy Türkçe, “herkese, her yerde, kendi hızında, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim” olanağını sunuyor. Şu ana kadar Türkçeleştirilen 4000’den fazla ders videosu, 150.000’i aşkın alıştırma ve problem www.khanacademy.org.tr ve tr.khanacademy.org adreslerinde yayınlanıyor. Khan Academy’nin dersleri matematik, fen bilimleri, sosyal bilimler, iktisadi bilimler, bilgisayar bilimi, uzay bilimleri ve tıp gibi geniş bir alanı kapsıyor; 1+1’den diferansiyel denklemlere, organik kimyadan sanat tarihine 7’den 70’e hitap eden bir yelpaze sunuyor. TEVİTÖL, Koç Lisesi, TED İstanbul Koleji, Robert Kolej, Boğaziçi Üniversitesi gibi okullardan gönüllü öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler, iş hayatından konularının uzmanı profesyoneller ve seslendirme sanatçıları projeye destek veriyorlar. Ayrıca, Khan Academy Türkçe dersleri altyazı seçeneği ile sunuluyor ve böylece işitme engelli kullanıcılar için de bir kaynak oluşturması amaçlanıyor. Hem bireysel öğrenimi destekleyen bir kaynak hem de öğretmen ve velilerin kullanımı için bir eğitim aracı sunan Khan Academy, kişiye özel eğitim anlayışıyla tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir sosyal sorumluluk ve gönüllülük hareketi olarak eğitimde fırsat eşitliğinin güçlenmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

İhtiyaç Haritası Hakkında

ihtiyacharitasi.org farklı konulardaki ihtiyaçların ihtiyaç sahipleri ile ihtiyacı karşılamak isteyen kişiler ve kurumları buluşturan online bir platform. İhtiyaçların karşılanmasının yanı sıra farklı konularda destek sahibi kurumların ve kişilerin de kullanabildiği bu platform Türkiye’nin her yerinden kullanılabiliyor. İhtiyaç Haritası’nın amacı Türkiye’de kent ve mahalle temelinde ihtiyaçların vatandaş katılımı ile sistematik bir şekilde öğrenilmesi, harita tabanlı olarak toplanması ve bu ihtiyaçların gerekli kurum/kuruluş veya özel kişiler tarafından karşılanmasının kolaylaştırılması için bir sistem oluşturmaktır. Ayrıca, sadece ihtiyaç sahiplerinin değil, farklı konularda destek vermek isteyen kişi veya kurumların da desteklerini yine harita tabanlı olarak girebildiği ve ihtiyacı olanların bu desteklerden yararlanabildiği dijital bir platformdur.