Üniversite'ye geçiş aşamasında en önemli sınavların yapılacağı LYS oturumları bu haftasonu başlıyor. Peki bu sınavda nasıl çalışmış öğrenciler başarılı olacak?

Öğrenciler heyecanla 18 Haziran'da Sosyal Bilimler sınavı ile başlayacak LYS'yi bekliyor. Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Hasan Atasoy, LYS'de kimlerin daha başarılı olduğunu anlattı.

13 Mart tarihinde gerçekleşen Yükseköğretime Geçiş Sınavının (YGS) ardından gözler 18 Haziran tarihinden itibaren 5 farklı aşamada yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) çevrildi. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) takvimine göre Sosyal Bilimler sınavı 18 Haziran'da, Matematik sınavı 19 Haziran'da, Fen Bilimleri sınavı ile Yabancı Dil sınavı 25 Haziran'da, Edebiyat-Coğrafya sınavı ise 26 Haziran tarihinde gerçekleşecek.

BİRİNCİLER GENELDE İLK DEFA SINAVA GİRENLER

Üniversite sınavında ilk 100'e giren öğrencilerin son yıllarda özellikle Tıp, Hukuk ve Elektronik Mühendisliği bölümlerini tercih ettiklerini söyleyen Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Hasan Atasoy, "2014 yılında LYS'de MF puan türünde ilk 100'e giren öğrencilerin 52'si Tıp tercih ederken 2015 yılında bu rakam 56'ya yükseldi. TM puan türünde Hukuk Fakültesini tercih edenlerin sayısı 2014'te 45 iken 2015'te 52'ye yükseldi. Elektronik Mühendisliğini ise 2014'te MF puan türünde ilk 100'de tercih eden aday sayısı 45 iken 2015'te 33'e geriledi. Tıp, Hukuk ve Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde en yüksek puana sahip ilk 3 bölüm incelendiğinde yerleşen öğrencilerin neredeyse tamamının 2015 yılında mezun olan adaylar olduğu görülüyor. İlk yıl yerleşemeyen adaylar genellikle en çok tercih edilen Tıp, Hukuk ve Elektrik Elektronik Mühendisliği programlarında kendilerine yer bulamıyor" diye konuştu.

"LYS'DE KIZLAR DAHA BAŞARILI ANCAK EN İYİ BÖLÜMLERE ERKEKLER YERLEŞİYOR"

LYS sonuçlarına göre puan ortalamasının kız öğrencilerde daha yüksek olduğunu ancak en yüksek puanlı bölümlere genelde erkeklerin yerleştiğini belirten Hasan Atasoy, açıklamalarına şöyle devam etti:

"2015 LYS sonuçlarına göre kızların MF sınav başarı ortalaması 232,39 iken erkeklerin 227,99. TM sınav başarı ortalaması kızlarda 234,49 iken erkeklerde 229,27. TS sınav başarı ortalamasında ise her ne kadar sonuçlar yakın olsa da yine de kızlar daha başarılı (Kızlar 245,72- Erkekler 244,94). Buna rağmen en yüksek puanlı bölümlere genelde erkekler yerleşiyor. Örneğin en yüksek puana sahip ilk 3 tıp fakültesine yerleşen öğrencilerin 64'ü erkek iken yerleşen kız sayısı sadece 38. En yüksek puana sahip ilk 3 Hukuk Fakültesine yerleşenlerin 47'si erkek iken yerleşen kız sayısı sadece 13. En yüksek puana sahip Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerine yerleşen öğrenciler içinde 127 erkek var iken sadece 10 kız var."

MEZUNLAR MI BAŞARILI, SON SINIF ÖĞRENCİLERİ Mİ?

"Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında (ÖSYS) genel olarak lise son sınıfta okuyan öğrenciler daha başarılı oluyor. Bunun neticesini yerleştirme sonuçlarında da görüyoruz, 2015 yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir lisans programına yerleşenlerin yüzde 48'i son sınıf düzeyinde öğrenciler olurken yüzde 35'ini önceki yıllarda yerleşememiş adaylar oluşturdu" diyen Atasoy, "LYS sonuçlarına göre Matematik, Geometri ve Fen Bilimlerinde son sınıfta okuyan öğrencilerin test ortalamalarında bariz üstünlüğü varken Sosyal Bilimler bölümleri için bu konu tam olarak geçerli değil. Örneğin Türk Dili Edebiyatı ve Felsefe Grubunda yıllara göre en başarılılar bazen son sınıfta okuyanlar olurken bazı yıllarda mezunlar son sınıfta okuyanlardan daha iyi test ortalaması elde edebiliyorlar. Bunun yanında Tarih sınavında ise genellikle mezunlar sınıfta okuyanlardan daha başarılı oluyorlar. 2015 yılı LYS sonuçlarına göre Matematik, Fizik, Kimya Biyoloji, Felsefe Grubu test ortalamalarında ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında okuyanlar başarılı olurken Türk Dili ve Edebiyatı ve Tarih sınavlarında mezun adaylar daha iyi test ortalaması elde etmişler" açıklamalarında bulundu.

"LYS 2'NİN EN BAŞARILI OLUNAN DERSİ 2010'DA KİMYAYDI, 2015'TE BİYOLOJİ OLDU"

LYS 2 sınavında soru sayısı değişmemesine rağmen 2010 yılından bugüne sınavı geçerli adayların test ortalamasının gerilediğine dikkati çeken Atasoy, "2010 yılında 30 soruda test ortalaması sıralaması en başarılıya göre kimya, biyoloji ve fizik iken 2015 yılında en başarılı test ortalaması biyoloji, sonra kimya ve fizik olmuştur. Buna göre adaylar Fen Bilimleri içinde en çok fizik sınavında zorlanıyor. Bu durum son 6 yılda değişmedi. Fen Bilimleri genel olarak incelendiğinde ise test ortalamalarının ciddi şekilde gerilediği gözlemleniyor" dedi.