2015 Nobel Kimya Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar 26 Mayıs 2016 Perşembe günü Sabancı Üniversitesinde “DNA onarımının mekanistik temeli” başlıklı bir konferans verdi. Prof. Dr. Sancar, 2015 nobel ödülünü almaya hak kazandığı, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran 35 yıllık çalışmasını Sabancı Üniversitesi öğrencilerine anlattı. 

Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazananan Prof. Dr. Azis Sancar Sabancı Üniversitesi kampüsünde öğrenciler ve akademisyenlerle biraraya geldi. Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker’in ev sahipliğinde gerçekleşen konferansta Sancar “DNA onarımının mekanistik temeli” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Sancar bilim hayatı boyunca üzerinde çalıştığı ve nobel ödülüne de konu olan araştırmasını öğrencilerle eğlenceli bir dille paylaştı. Aziz Sancar’ın konferansına Sabancı Üniversiteliler yoğun ilgi gösterdi.

Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Türk-Amerikalı bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar’ın söz konusu çalışamalarından, yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesinde de faydalanıldı.