Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından alım yapılacağı duyurulan 15 bin öğretmen için ön başvuru süreci bugün başladı. Peki öğretmen adayları başvuruyu nasıl yapacak? İşte sözleşmeli öğretmenlik ön başvuru rehberi...

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK İÇİN ÖN BAŞVURU NASIL YAPILIR?

-Karşınıza gelecek olan sayfada, e-Devlet şifreniz var ise "e-Devlet şifresiyle giriş", e-Devlet şifreniz yoksa "Sistem üzerinden giriş" bölümüne tıklayınız.
-Sistem üzerinden giriş bölümünde sizden kişisel nüfus bilgileriniz istenecek. Bu bölümde kayıt oluşturabilmek için T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı Cilt No, Yakınlarınızdan birisinin T.C. Kimlik No (Anne, baba, eş gibi birinci dereceden yakınlar) gibi bilgilere ihtiyacınız olacaktır. Bu bilgileri girdikten sonra sisteme girişiniz aktifleşecektir. 

-Girişinizin ardından "Lütfen Branşınız ve Mezun Olduğunuz Bölümü Seçiniz" bölümü ile karşılaşacaksınız. Bu bölümde size alanınız sorulacak. Alanınızı seçiniz.

-Daha sonra alt bölümde yer alan "Mezun Olduğunuz Yükseköğretim Programı" bölümünden üniversitenizi seçiniz.

-Ardından -eğer okuduysanız- "2016 SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİĞE BAŞVURU VE ATAMA DUYURUSU’ nu okudum" bölümündeki tiki işaretleyip giriş yapın.

-Sonra sırasıyla Kimlik Bilgileri, Başvuru Bilgileri, Beyana Dayalı Bilgiler, Diğer Bilgiler, Tercih, Kayıt ve Durum bölümlerini doldurup başvurunuzu tamamlayın.

E-DEVLET İLE SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

-E-Devlet sistemi üzerinden başvuru yapmak istiyorsanız ön başvuru sayfasından "E-Devlet şifresi ile giriş" bölümüne tıklamaları gerekmektedir. Bu tıklamanın ardından karşınıza çıkacak sayfadan T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapınız.

-Karşınıza çıkacak ekranda, "Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı istemektedir. Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol ederek, paylaşmak istemediğiniz bir bilginiz var ise işleme devam etmeyiniz." ifadesi yer almaktadır. Burada Kimlik Numarası, Ad, Soyad bilgileriniz istendiği için bu şekilde bir soru ile karşılaşmanız normal bir durumdur. Alt tarafta bulunan onayla butonuna tıklayınız. Bundan sonraki adımlarda sistem sizi yönlendirecektir.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK DUYURUSUNDA YAYIMLANAN BAŞVURU DETAYLARI

2.1. Sözleşmeli öğretmenlik için yapılacak sözlü sınava davet edilmek üzere yapılacak başvuru elektronik ortamda (http://mebbis.meb.gov.tr ve http://ikgm.meb.gov.tr adreslerinden) alınacaktır. Bu başvuruda adaylar, Ek 2 Sözlü Sınav Merkezleri listesinde belirtilen sınav merkezlerinden en fazla beş tercih yapabilecektir. Tercih ettiği sınav merkezlerinden birine yerleştirilemeyenler, söz konusu sınav merkezleri arasından Bakanlıkça belirlenecek sınav erkezinde sözlü sınava alınacaktır. Başvuru takvimi Ek 4’te belirtilmiştir.
2.2. Başvuru onayları, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince yapılacaktır.

2.3. Mezuniyetleri birden fazla alana kaynak teşkil eden adaylar, sadece bir alana başvuruda bulunabilecektir.

2.4. Adaylar, Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil (Almanca, İngilizce), Rehberlik, Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenliği alanları bakımından KPSSP121 puan türünden, diğer alanlar bakımından ise KPSSP10 puan türünden 50 ve üzerinde puan almış olmaları kaydıyla başvurabilecektir.
2.5. Adaylar, elektronik ortamda yaptıkları başvuruları ve bu başvurulara ilişkin “Elektronik Başvuru Formu”nun çıktısını, şahsen ya da noter aracılığıyla vekâlet verecekleri kişiler vasıtasıyla il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine onaylatacaktır.

2.6. Başvurularda aslı ibraz edilen belgelerin birer örneği il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanarak teslim alınıp asılları adaylara geri verilecektir.

2.7. Atama sürecinin zamanında sonuçlandırılması bakımından başvurular, başvurunun yapıldığı gün ya da -başvurunun son gününe rastlayan gün hariç- bir sonraki gün mesai saatleri içinde onaylanacaktır.

2.8. Elektronik Başvuru Formunda beyan edilen bilgilerden adaylar sorumlu olacaktır.

2.9. Adaylardan başvuru ekranında karşılaşılan uyarının yanlış olduğunu iddia edenler, bu durumu belirten bir dilekçe ile il millî eğitim müdürlüklerine başvuruda bulunacak; bu iddialar il millî eğitim müdürlüklerince İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğüne (Öğretmen Atama Daire Başkanlığı) faks ya da e-posta yoluyla bildirilecektir.

2.10. Adayların başvurularının il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanmasından sonra yapacakları bilgi ve beyan düzeltme talepleri dikkate alınmayacaktır.

2.11. Elektronik Başvuru Formu haricinde veya süresi dışında yapılan, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanmamış olan, atama alanı ve mezun olduğu yükseköğretim programı yanlış girilerek yapılan başvurular ile başvuru şartlarını taşımadığı hâlde gerçeğe aykırı belgeyle ya da beyanda bulunarak, evrakta tahrifat yaparak, gerçek durumunu
gizleyerek yapılan başvurular ve buna bağlı gerçekleştirilmiş tüm işlemler geçersiz sayılacaktır.

2.12. Bu duyuruda yapılan açıklamalara ek olarak başvuru süresi içinde oluşabilecek durumlar ile uygulamaya yönelik açıklamalar Bakanlığın http://ikgm.meb.gov.tr internet adresinde başvuru süresi içinde duyurulacaktır. Öğretmen adaylarının hak kaybına uğramamaları bakımından bu açıklamaları takip etmeleri gerekmektedir.

2.13. Başvuru tarihi itibarıyla askerlik için sevke tabi olanlar ile hâlen askerlik hizmetini yapmakta olan öğretmen adayları başvuruda bulunabilecektir. Bu adaylardan askerlik hizmetini yapmakta iken öğretmenliğe atananlar, hâlen askerde olduklarını ve muhtemel terhis tarihlerini gösterir bir belgeyi en kısa süre içinde dilekçe ekinde atandıkları il millî eğitim müdürlüklerine gönderecekler ve terhis tarihini takip eden bir ay içinde göreve başlatılacaklardır.

2.14.Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 29/06/2009 tarihli ve 2848/18852 sayılı yazısı gereğince Selçuk Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği ve Selçuk Üniversitesi Anaokulu Öğretmenliği Bölümü mezunu öğretmen adaylarının Çocuk Gelişimi
Öğretmenliğine atanma yönündeki başvuruları onaylanmayacaktır.