Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Merhum Sakıp Sabancı'nın yenilikçi ve girişimci vizyonu doğrultusunda, Sakıp Sabancı Ailesi ve Sabancı Üniversitesi, Türkiye için bir ilki  gerçekleştiriyor.

Sakıp Sabancı Ailesini temsilen, kızı Dr. h.c. Dilek Sabancı, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler SabancıRektör Nihat Berker ile Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Ayşe Kadıoğlu ve Columbia Üniversitesi Global Center Türkiye Direktörü İpek Cem Taha’nın katılımıyla, 13 Haziran 2016 Pazartesi günü, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde gerçekleşen basın toplantısı ile Columbia Üniversitesi’nde Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin kuruluşu kamuoyu ile paylaşıldı.

ABD’de bağışçısının adıyla anılacak, bir Türk adına kurulan ilk Türkiye çalışmaları merkeziolan Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi, uluslararası platformda, Türkiye’nin bölgesel ve küresel ilişkilerdeki yerini ve bilinirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. 

“Hangi işi yapıyorsanız o işin en iyisi olmaya çalışın, o işi en iyi bilenlerle işbirliği yapın”
Sakıp Sabancı Ailesi adına konuşan Dr. h.c. Dilek Sabancı: “Babammerhum Sakıp Sabancı sadece bir iş adamı değil, aynı zamanda tam bir hayır severdi. Tüm hayatı boyuncamemleketimiz için, insanlarımız için faydalı işler yapabilmenin peşinde oldu. Biz de ailesi olarak memleketimize olan düşkünlüğümüz ileTürkiye toplumu için daima bir şeyler yapmaya çalışıyor, büyük hizmetler vermeye devam ediyoruz.

Babam merhum Sakıp Sabancı’nın da vasiyetine göre aile olarak bu kürsü ve merkezin Sabancı Üniversitesi tarafından kurulmasını arzu ettik. Bize ailemizden ve babam Sakıp Sabancı’dan kalan en önemli miras; ihtisasa, yeteneğe ve bilgiye saygı duyma ve takdir etmektir. Bu, Sabancı kültürünün her zaman bir parçasıdır. Dolayısıyla, bu girişimin Sakıp Sabancı ismine yakışacağına inancımız tam.” dedi. 

Merhum Sakıp Sabancı’nın “Hangi işi yapıyorsanız o işin en iyisi olmaya çalışın, o işi en iyi bilenlerle işbirliği yapın” sözünü hatırlatan Dilek Sabancı şöyle devam etti: “Biz de Ailesi ve Sabancı Üniversitesi olarak bu işin en iyisi olmak için, en iyi bilenlerle işbirliği yapıyoruz. Columbia Üniversitesi Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin kuruluşunun gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.”

“Merkezimizin çalışmalarının takip sorumluluğu Sakıp Sabancı Ailesi tarafından Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyetine verilmiştir”
Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Merkez’lerin akademik araştırmalar yanında uluslararası bilgi ağlarının kurulmasındaki rolüne dikkat çekerken, Sakıp Sabancı Kürsüsü ve Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin sadece iki üniversite arasında değil Türkiye ve ABD arasında da yeni, güçlü bir bağ ve işbirliği kurmada önemli birköprü olacağını söyledi. Güler Sabancı konuşmasında: “Merkezimizin çalışmaları ile ilgili takip sorumluluğu Sakıp Sabancı Ailesi tarafından Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyetine verilmiştir. Sabancı Üniversitesinin bu ekosistemin içinde olmasının merkezin dinamik yapısına katkısının yüksek olacağına inanıyorum. Elbette, ortaklıklarda başarı için değerlerin uyumu da çok önemli. Sabancı Üniversitesi ile Columbia Üniversitesi’nin özgürlükçü, yenilikçi değerlerinin uyumu, ülkemiz için yapılacak güzel çalışmalara güç katacak. Bunun için her iki tarafta da akademisyenlere büyük görev düşüyor.” dedi
Sakıp Sabancı Ailesi tarafından Columbia Üniversitesi’ne yapılan toplam 10 milyon dolar değerindeki bağışla kurulan Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi’nde, bilim insanları bilimsel bir tarafsızlıkla Türkiye’yi ve Türk insanını ilgilendiren sosyal ve insani bilimler konuları üzerine çalışacak. 

Yapılan bağış ile kürsü ve merkezin faaliyetleri için gerekli fon yönetimi Columbia Üniversitesi tarafından yürütülecek. Merkezin çalışmaları sırasındaki tüm giderler bu fonun işletilmesi ile karşılanacak. Sabancı Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi var olduğu sürece Kürsü ve Merkez çalışmalarına devam edecek. 

“Bu hepimizin gururla taşıyacağı bir mirastır.”
Columbia Üniversitesi Rektörü Lee C. Bollinger: “Sakıp Sabancı anısına Sakıp Sabancı Ailesi tarafından yapılan bu değerli bağış nedeniyle, Columbia Üniversitesi ve şahsım adına ne kadar minnettar olduğumu ifade etmek isterim. Bu hepimizin gururla taşıyacağı bir mirastır. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Türkiye’nin önde gelen isimlerinden biri adına ilk kez kurulacak bir Türkiye Çalışmaları Merkezinin Columbia Üniversitesi’nde yer almasından dolayı gururluyuz. Hepimiz Türkiye, Türk tarihi ve Türkiye’nin modern dünyadaki yeriyle yakından ilgileniyoruz. Bu bağıştan ve bu bağışın bize sağlayacağı imkanlardan dolayı minnettarım.” dedi.

Columbia Üniversitesi uzun yıllardır Türkiye çalışmaları yürütüyor
Columbia Üniversitesi, uzun bir süredir Türkiye çalışmalarına ev sahipliği yapması ile bu alanda uluslararası seviyede en yetkin üniversite olarak kabul ediliyor. Türkiye hakkında 1960’lı yıllardan beri yapılan araştırmalar ve çalışmalar üniversitedeki entelektüel hayatın önemli bir parçası haline geldi. Amerika’daki diğer üniversitelere göre en yüksek Türk öğrenci nüfusuna sahip olan Columbia Üniversitesi’nde 140 Türk öğrenci bulunuyor. Çalışmalarında bölgeye odaklanan akademisyen ve öğrencilerin sayısı da çok yüksek. İstanbul, sekiz şehirden oluşan Columbia Global Merkezleri ağına 2011 yılında katıldı. 

Tüm bunların yanı sıra, Sabancı Üniversitesi’nin uluslararası bilinirliği vekültürüyle, Columbia Üniversitesi’nin özgürlükçü, yenilikçi değerlerinin uyumu da bu işbirliğinde önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Faaliyetlerini geniş bir çerçevede yürütecek olan merkezde sanat, sosyal bilimler ve insani bilimler alanında birçok konu ele alınacak. 
Her yıl, dönüşümlü olarak ABD ve Türkiye’de,Columbia Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nde,konusunda yetkin ve prestijli bir konuşmacı tarafından Merkez çalışmaları ve günümüzle bağlantılı konularda konferanslar verilecek. Merkez’in bu faaliyetleri ile toplumlararası etkileşimi de geliştirmesi amaçlanıyor.
Sakıp Sabancı Türkiye Çalışmaları Merkezi için akademik çalışmaları ile öne çıkan, dünyaca tanınmış, prestijli bir akademik direktör ve profesör görev alacak. 

SAKIP SABANCI’DAN İLHAM VEREN SÖZLER
  • “Hangi işi yapıyorsanız o işin en iyisi olmaya çalışın, o işi en iyi bilenlerle işbirliği yapın.”
  • “Sadece başkalarını hayranlıkla izleyen bir toplum olmak yerine, yaratan insanlara sahip olmalıyız. Bunun temeli ise eğitimdir.” 
  • “Eğer gençleri iyi yoğurur, iyi yetiştirirseniz; onlardan, daha mutlu, daha başarılı bir ülke yaratmayı beklemek hakkınız olur.”
  • “İnsana kararlılık veren, cesaret veren; bilgidir, tecrübedir…Eğitim, bilgi, tecrübe, insana cesaret verir.”
  • “Makbul insan, bilgi değişimini günü gününe yakalayabilen, hatta değişimin önüne geçebilen insan.”
  • “Büyüyen, gelişen Türkiye bir yıllık, on yıllık planların ötesine geçip yüzyıllık planlar yapmak durumundadır.” 
  • “Meselelerin neresinden bakarsak bakalım çözümü gelip hep aynı yerde buluyoruz; eğitim, eğitim, eğitim.”
  • “Görevimiz sadece kendimiz için değil, bütün insanlar için daha güzel bir dünya yaratmaktır.”
  • “Bu ülke bizim ülkemiz, bu ülkenin iyiliği, mutluluğu için yarınları daha iyi yapma yolunda ne gerekiyorsa yapmalıyız.”
  • “Müreffeh, mutlu, sağlıklı, yüzü gülen, keyfi yerinde bir Türkiye istiyorsak, en önemli işlerimizin insanımızı iyi yetiştirmek olduğunu bilmeliyiz.”
Sakıp Sabancı Kimdir? Sakıp Sabancı Biyografisi (1933-2004):
Sakıp Sabancı, Türkiye’nin en büyük iki aile şirketinden biri olan Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştır. Tekstil fabrikası işleten ve pamuk tüccarlığı yapan Hacı Ömer Sabancı’nın altı oğlundan ikincisi olarak Kayseri’de 1933 yılında dünyaya gelmiştir. Sakıp Sabancı, 1967 yılında babasının ölümünden sonra kardeşlerinin de yardımıyla aile şirketinin başına geçmiş ve bu şirketi 30.000’den fazla kişiye ekmek kapısı olan bir imparatorluğa dönüştürmüştür.

Sosyal ve kültürel kurumlara çok önem veren Sabancı ailesinin üyeleri çeşitli hayır işleriyle tanınırlar. Sabancı Vakfı, Hacı Ömer Sabancı ve Sadıka Sabancı’nın hayır işlerini kurumsal bir temelde yürütmek isteyen oğulları tarafından 1974 yılında kurulmuş olup günümüzde Türkiye genelinde 120’den fazla sağlık, eğitim ve kültür merkezini bünyesinde barındırmaktadır. Sabancı Vakfı Türkiye’de eğitime milyonlarca lira harcamış ve Sakıp Sabancı’nın bağışladığı cömert meblağla Sabancı Üniversitesi’ni kurmuştur. Yaşamı boyunca büyük bir tutkuyla bir araya getirdiği tablo, heykel ve Osmanlı hat eserleri, 2002 yılında Sakıp Sabancı Müzesi’ne dönüştürülen boğaza nazır aile villasında gösterilmektedir.

Sakıp Sabancı 14 kitap yazmıştır ve 12 kez fahri doktora payesi almıştır. Belçika prensi tarafından kendisine “Belçika Kraliyet Nişanı”, Japon hükümeti tarafından “Kutsal Hazine, Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı” ve Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac tarafından 2001’de Elysee Sarayı’nda “Légion d’honneur Madalyası” verilmiştir.
Sakıp Sabancı 10 Nisan 2004 günü hayatını kaybetmiştir. Sevgili eşi Türkan Sabancı’yla Dilek, Metin ve Sevil Sabancı isimlerinde üç çocuk ve Melisa Tapan adında bir de torun sahibi olmuştur.
Sakıp Sabancı’nın 47 yıllık karısı Türkan Sabancı, ailenin hayırseverliğini şu sözlerle ifade ediyor: “Kurduğumuz kurumlarla ülkemize ve insanımıza hizmet etmeye devam edebildiğimiz sürece mutluyuz. Bizi ayakta tutan şey vatanımıza duyduğumuz aşk ve insanımıza hizmet etme tutkumuzdur.”

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü, sosyal bilimler alanında ihdas edilen ilk ödüldür.
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri, Sabancı Üniversitesi tarafından merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine “Türk ve İslam Sanatı, Türkiye’nin tarihi, ekonomisi, sosyolojisi” konularında ihdas edilmiş, 11 yıldır düzenlenen bir ödül programıdır.Sabancı Üniversitesi bünyesinde, Sanat Sosyal Bilimler Fakültesi ve İstanbul Politikalar Merkezi liderliğinde yürütülüyor. Yarışmaya başvuran makalelerin değerlendirmesi bağımsız ve uluslararası bir jüri tarafından yapılıyor. Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri kapsamında son 11 yılda Türkiye’nin ekonomisinden dış politikasına, tarihinden toplumsal dinamiklerine kadar çeşitli konularda çalışmalar ödüllendirildi. Tüm dünyadan büyük ilgi gören ödüle, 11 yıldır verilen ödüle 31 ülkeden 350’ye yakın başvuru oldu.

Columbia Üniversitesi Hakkında:
New York’ta bulunan Columbia Üniversitesi, daima bilimi geliştirmenin yollarını arayan ve günümüzün karmaşık sorunlarıyla öğretim, araştırma, hasta bakımı ve kamu hizmetleri aracılığıyla mücadele etmeye çalışan bir öğrenci nüfusuna sahip, dünyanın önde gelen araştırma üniversitelerinden biridir. Columbia Üniversitesi lisans, lisansüstü ve mesleki eğitim verilen 16 fakülte, Manhattan’da yerleşik dört yüksekokul ve ilahiyat binası ve dünyanın dört bir yerine dağılmış araştırma kurumları ve global merkezlerle hizmet vermektedir. Gücünü 40.000’den fazla öğrencisi, ödüllü öğretim üyeleri ve profesyonel kadrosundan alan Üniversite daima bilginin ve eğitimli, ilgili vatandaşlar yetiştirmenin peşindedir. 1754’te Kraliyet Okulu olarak kurulan Columbia Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en eski beşinci yüksek öğrenim kurumudur.

Sabancı Üniversitesi Hakkında:
Sabancı Üniversitesi, İstanbul’da kurulu canlı kampüsünde yer alan en yeni teknolojilerle donatılmış eğitim ve araştırma binalarına sahip olan bir vakıf üniversitesidir. Bu üniversite, Sakıp Sabancı’nın cömert katkılarıyla Türkiye’nin önde gelen aile vakıflarından biri olan Sabancı Vakfı tarafından 1994’te kurulmuştur. Sabancı Üniversitesi’ni diğer üniversitelerden ayıran en önemli şey benzersiz eğitim sistemidir. Üniversitenin eğitim dili İngilizcedir. Sabancı Üniversitesi’nde yenilikçi ve disiplinlerarası akademik programlar bulunur. Sabancı Üniversitesi’nde akademik bölümler bulunmaz. Sabancı eğitim sisteminde öğrenciler diledikleri alan derslerini alarak kendi lisans programlarını tasarlarlar. Sabancı Üniversitesi’ndeki akademik faaliyetler üç fakültede yürütülür: Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi; Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi; Yönetim Bilimleri Fakültesi. Yenilikçi eğitim programları uygulayan ve hükümet, iş çevreleri, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerle yakın ilişkiler kuran Sabancı Üniversitesi, araştırmaların teşvik edildiği bir öğrenim kurumudur. İlk öğrencilerini 1999’da kabul eden Sabancı Üniversitesi, eşsiz sistemi ve uluslararası platformda kabul görmüş başarılarıyla Türkiye’deki çoğu üniversiteye örnek olmuştur. Sabancı Üniversitesi’nin uluslararası başarıları ve tanınırlığı her yıl katlanarak artmıştır. Sabancı Üniversitesi, Times Higher Education ve QS World Rankings tarafından yayınlanan birçok sıralamada üst sıralarda yer alarak Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil etmiştir.