YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Türkiye'de yükseköğretimde 10 bin civarında Suriyeli öğrencinin bulunduğunu belirtti ve şunları söyledi:
"Suriyeli öğrencilerin dışında, Türkiye'de bugün 100 bin civarında uluslararası öğrencimiz mevcut. Artık bütün üniversitelerimizde, özellikle rehberlik hizmetleri açısından uluslararası ofislerin kurumsal ve zorunlu hale getirilmesini hedefliyoruz." dedi.

Vakıf Üniversiteleri Birliği tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "EDU SUMMIT" Eğitim Zirvesi, Taksim InterContinental Otel'de yapıldı
Zirvede konuşan YÖK başkanı Yekta Saraç, Türkiye'nin Avrupa'da yükseköğretim alanında öğrenci sayısı açısından en büyük 2. ülke olduğunu söyledi. Üülkede yükseköğretimdeki uluslararası öğrenci sayılarına bakıldığı zaman rakamın 100 bini aştığını cümlelerine ekledi. Türkiye'ye en fazla öğrenci gönderen ülkelerden bahseden başkan Saraç, sıralamada ilk sırada Azerbaycan'ın bulunduğunu daha sonra Türkmenistan, Suriye, İran, Yunanistan ve Afganistan gibi ülkelerin olduğunu söyledi.

Başkan Saraç, "YABSİS ADLI YENİ BİR UYGULAMAYI SİSTEME KOYDUK"

Türkiye'de yükseköğretimdeki yabancı öğrencilere ilişkin bilgiler veren Saraç, verdiği bilgiler arasına şunları da ekledi:

"UNICEF'in 'Suriye'nin Kayıp Nesli' olarak değerlendirdiği bu gençleri, eğitmenin gayreti içinde olmayı, Yükseköğretim Kurulu'nun görevleri arasında görüyoruz. Yoğun göçler ve mülteciler, Türkiye'yi her geçen gün artan bu nüfustaki gençlerin eğitimi ile ilgili ciddi bir meydan okuma ile karşı karşıya bırakıyor. Bugün, Türkiye yükseköğretiminde 6 bin 500'ü erkek 3 bin 500'ü de kız olmak üzere 10 bin civarında Suriye uyruklu öğrenci okuyor. Bu öğrenciler, İstanbul ve Ankara'nın dışında Kilis ve Gaziantep başta olmak üzere Kahramanmaraş, Adıyaman, Adana ve Osmaniye'deki üniversitelerimizde eğitimlerini alıyorlar. Suriyeli öğrencilerin dışında, Türkiye'de bugün 100 bin civarında uluslararası öğrencimiz mevcut. Artık bütün üniversitelerimizde özellikle rehberlik hizmetleri açısından uluslararası ofislerin kurumsal ve zorunlu hale getirilmesini hedefliyoruz. Uluslararası alandan akademisyenlerin üniversitelerimizde görev alabilmesini kolaylaştırmak amacıyla da YABSİS adlı yeni bir uygulamayı sisteme koyduk. Hemen ilk haftada 5 binin üzerinde CV sistemde yer aldı. Bu akademisyenlerin uluslararası başarımızda önemli rol alacağını düşünüyor ve konuyu ciddiyetle takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.